Cum sa scoti din minti o mama
Scutece textile (partea a II-a)

Ma tot intreaba mamici de mancarurile pe care le fac eu Vandei Mici si sincera sa fiu, imi e cam lene sa raspund fiecareia in parte, asa ca apelez pe aceasta cale la blogul din dotare si scriu aici, pentru posteritate 😆

Si scriu si repede, pentru ca as vrea sa prind si niste somn (de dormit, nu de mancat) inainte sa se trezeasca Vanda Mica. Asa ca, pe cai, ostenii mei!

Omleta cu legume si carne

Simplu ca buna ziua, pun la abur legume (morcov, ceapa, mazare, ardei, dovlecel, etc.) le tai cubulete mici. Separat fierb si doua degete de carne, pe care o tai marunt marunt cand e fiarta. Amestec toate cele cu un ou batut, pun compozitia in forme de briose de silicon (le am de la IKEA), presar chimen peste si le dau la cuptor 20 de minute (la 170 de grade)

Biscuiti de dentitie cu banane

Si mai simplu: pasez o banana cu furculita, o amestec cu 100 de gr de faina de mei (o sa incerc si cu hrisca, pentru ca mi se pare ca are un gust mai bun), pun pe foaie de copt biscuiti grosi cam de 1 1/2 cm si bag la cuptor (20-30 de minute la 170 de grade). Ar trebui sa iasa tari, dar putin gumati.

Briose cu fructe sau legume

1 iaurt
3 linguri cu varf de faina de hrisca
fructe sau legume pasate, dar scurse de zeama
indulcitor daca e nevoie la cele de fructe (eu pun pasta de curmale)

Le amestec pe toate, le torn in forme de briose si le dau la cuptor 30 de minute la 175 de grade. Preferatele mele (da, ale MELE :lol:) sunt cele cu para si scortisoara.

Pasta de curmale

O canuta de curmale si o jumatate de canuta de apa, bagate la blender cu cateva picaturi de lamaie pana cand se transforma in pasta

Crochete de legume

Multe legume, facute la abur, pasate bine, amestecate cu un ou, facute in forma de bastonase cam cat un deget mic, date prin faina de hrisca si date la cuptor cam 20 de minute.

Souffle de dovlecel

Dovlecel fiert, un ou, un iaurt si o lingura de branza de vaci, amestecate bine, turnata compozitia intr-o forma de cuptor. La cuptor i-am tinut tot cam 20 de minute, dar vedeti si voi in functie de cum va iese. Esential e sa fie gatit oul.
Probabil ca merge si cu alte legume. As vrea sa incerc cu broccoli sau conopida

Chiftelute marinate de quinoa cu legume

Quinoa o las la hidrata/fermentat toata noaptea. Dimineata ma apuc de treaba. Pun legumele la aburit (la fel ca la omleta cu legume), tot asa le tai si cubulete mici. Quinoa o fierb ca pe orez (o parte quinoa, 2 parti apa, timp de 20 de minute). O las sa se „aseze” si apoi o amestec cu legumele pregatite si cu un ou. Formez chiftelute si le dau la cuptor pe foaie de copt tot cam 20 de minute. Intre timp pregatesc sosul de rosii. Oparesc cateva rosii (in functie de cate chiftelute am), le decojesc, apoi le tai marunt (mama m-a sfatuit sa le dau pe razatoare) si le pun la fiert cu apa pana se face pasta de rosii. O condimentez (cu oregano sau busuioc, foaie de dafin sau ce-mi mai trece prin cap). Apoi scot chiftelele din cuptor si le amestec cu sosul. Sunt foarte bune.

Cam astea imi vin acum in minte. Mai scriu cand imi mai amintesc.

Si am fugit la somn

Cum sa scoti din minti o mama
Scutece textile (partea a II-a)