Ma tot intreaba lumea in ultima vreme cum ne merge cu autodiversificarea, cu scutecele textile si cum ne intelegem cu Luna. Asa ca eu tot povestesc, dar ma gandesc ca in afara de mamele care ma intreaba direct, poate mai sunt si altele care au anumite dileme si ca n-ar strica sa va spun cum ne descurcam noi. Azi va spun despre autodiversificare, iar zilele urmatoare vorbim si despre scutece si Luna. E bine asa?
Nu mai reiau teoria autodiversificarii, pe care am descris-o in detaliu aici, ci trec la practic.
In primul rand vreau sa va spun ca noua ni se potriveste perfect autodiversificarea asta, in sensul ca ploada mica pare sa se distreze la masa si sa mai si bage cate ceva in gura. Zic asta de la bun inceput pentru ca am senzatia ca multe din mamele cu care vorbesc au impresia ca Vanda Mica baloteaza la greu si nu refuza nimic. Da, e drept. Nu refuza nimic, mananca si fructe si legume si carne cu aceeasi placere, dar nu cred ca mananca mult. Spun „nu cred” pentru ca habar n-am cat ii ajunge in stomac, dar sunt ferm convinsa ca nu cat mananca alti copii hraniti cu piure si lingurita. Alta chestie pe care vreau s-o stabilim tot de la inceput e ca nu, Vanda Mica nu a luat spectaculos in greutate (300 gr in ultimele 2 luni), dar nu asta e scopul meu. Vorba cuiva, nu o ingras pentru Craciun. Scopul meu e sa se obisnuiasca si ea cu noile texturi, consistente si gusturi, sa se distreze la ora de masa, sa nu priveasca mancarea ca pe o corvoada, sa nu manance peste senzatia de satietate si cam atat. Nu sa manance mult, nici sa ia mult in greutate. Boooon. Si acum la subiect.
Noi am inceput autodiversificarea la 6 luni fara o saptamana. Ea imi tot cerea de pe la 5 luni si jumatate , dar mi-a luat o saptamana sa-mi dau seama ca poate ea stie mai bine decat OMS ce-i bine strict pentru ea (OMS recomanda inceperea diversificarii la 6 luni) si poate ar fi bine sa fiu mai flexibila. Deci, la 6 luni fara o saptamana, in timp ce eu pusesem niste broccoli la aburit pentru masa mea de pranz, ea se lamenta in carucior, asa ca a trebuit sa scot un buchetel de broccoli si sa i-l dau. Nu l-a lasat din mana pana nu l-a terminat. Apoi a vrut si din marul meu copt. A mancat si din ala. Stresata fiind cu alaptarea exclusiva pana la 6 luni, in primele 7-10 zile am facut o strutocamila de autodiversificare cu diversificare clasica, in care i-am oferit doar broccoli, mere, pere si piersici. Apoi am intrat in paine, cum s-ar zice (dar fara paine :D) si abia asta a fost pentru mine inceputul autodiversificarii.
Am avut 3 mese de la inceput. Dimineata fructe, la pranz legume, carne si/sau ou, iar seara chestii mai usoare. Un meniu concret ar arata asa:
Dimineata: fructe.
Ii dau maximum 3 feluri, depinzand ce am in frigider. Mere (facute la abur), pere (facute la abur daca sunt tari sau crude daca sunt moi), prune, struguri ( cu boabele taiate in 4), pepene rosu, galben, banane, mango, mure, caise, visine. In general i-am dat fructe din gradina bunicilor (evident mai putin banane, mango, ananas, etc.)
I le pun in fata si ea se mozoleste serios cu ele, partial baga si in gura. Ce ramane nemancat, iau frumos, bag in blender cu niste lapte de soia, seminte de in si pasta de curmale si imi fac shake. Un mic dejun minunat pentru amandoua.
Pranz: legume si carne si/sau ou.
Legumele i le dau aburite sau crude, in functie de cum se preteaza ele: broccoli, conopida, cartofi, morcovi, mazare, rosii, castraveti, dovlecei, etc.
Carnea i-o fierb in apa cu chimen (rar simpla) sau i-o fac pe gratar cu condimente. Cateodata ii fac chiftelute la cuptor (cu sos rosu sau simple). I-am dat pana acum doar curcan si pui de curte. Planuiesc sa iau niste carne de vita din care sa-i fac chiftelute, iar azi am facut in sfarsit rost de niste peste pescuit (nu crescut in pescarii cu cine stie ce graunte), iar maine vreau sa-l prepar. Nu stiu cum inca… cel mai probabil la cuptor.
Oul l-a mancat pana acum fiert sau in omleta la cuptor (simpla sau cu alte legume si /sau carne)
Alte mancaruri pe care le-a primit la pranz: souffle de dovlecel, briose cu legume, crochete cu legume si carne, chifltelute de carne, chiftelute marinate de quinoa si legume, cartofi frantuzesti la cuptor, mancare de fasole verde, mancare de quinoa cu legume, supa de rosii, briose din faina de mei sau hrisca taiate felii si unse cu hummus, etc.
Mai pe scurt, poate primi orice mancam noi, dar neprajit, nesarat si cat mai sanatos.
Peste legumele fierte pun ulei vegetal sau unt fara sare (de exemplu peste cartofi).
Seara: o gustare mai usoara
Adica, iaurt simplu sau amestecat cu branza sau cu un pic de fructe, cu seminte de in sau chia sau susan, budinci raw sau gatite de hrisca, budinca de mei cu lapte de soia (azi am primit acordul pediatrei si pentru lapte de vaca), briose cu fructe, quinoa cu lapte, scortisoara, faina de hrisca si pasta de curmale etc.
Aici imi dau frau liber imaginatiei si incropesc tot felul de chestii.
Asta e masa pe care i-o mai dau si cu lingurita (in special cand suntem afara). Daca suntem in casa, fie o las cu ele in fata sa-si faca de cap, fie ii incarc eu lingurita si i-o ofer. In ambele situatii ajunge sa arate ca in poza de mai jos.
Un filmulet de acum o luna si jumatate (intre timp si-a mai imbunatatit aptitudinile)
Ce intrebari am mai primit?
1. De unde stii cand s-a saturat?
E simplu. Cand incepe sa arunce pe jos tot ce are in fata pe tavita si sa se mataie, inseamna ca a terminat de mancat.
2. Nu ti-a fost teama ca se ineaca?
Nu. Am ales autodiversificarea tocmai pentru ca am avut incredere in ea ca se poate descurca. Plus ca am grija cum ii ofer alimentele cu care s-ar putea ineca. Adica nu ii dau mar crud, para cruda daca e tare, alunele si nucile i le dau rasnite, fructe mici cum sunt visine, cirese, etc. i le dau taiate pe jumatate, nu ii ofer morcov crud, etc. Sunt niste chestii de bun simt la care te gandesti inainte sa-i pui copilului mancarea pe masa.
3. De cate ori s-a inecat pana acum?
Niciodata. Nici mai grav, nici mai usor.
4. Carnea cum o mananca?
La inceput mai mult o sugea. Apoi rupea cu gingiile bucatele milimetrice din ea, le plimba prin gura pana le facea pasta si inghitea. Mai nou, ii tai bucatile de carne pe diagonala fibrei si mananca mai usor. Cand ii place ceva, se descurca.
5. Supe si ciorbe mananca? Daca da, cum?
Mananca, dar mai rar. Fie ii incarc eu lingurita si ea o baga in gura, fie ii dau eu. Stiu ca teoria zice sa nu le dam noi cu lingurita, dar tot teoria zice sa-ti respecti copilul la masa. Daca o vad ca-i place ceva, dar inca nu se descurca sa manance, o ajut. Asa vad eu respectul, nu lasand-o sa linga supa de pe tava si frustrand-o ca nu poate. In momentul in care intoarce capul si nu mai deschide gura la lingurita, nu insist. Consider masa incheiata.
6. Fructele i le cureti de coaja?
Nu. Coaja o ajuta sa tina bucata in mana. Apoi, ea oricum mananca doar pulpa, iar coaja o scuipa.
7. Daca tot ii dai de toate, ii dai si biscuiti, pufuleti, alte prostioare?
Nu. Nu i-am dat niciodata pana acum si nici n-am de gand sa-i dau prea curand. Dar am mereu la mine gustari sanatoase pentru cand iesim afara. Bucati de castravete, stafide, caise confiate, biscuiti de dentitie (adica faina de mei amestecata cu banana si date la cuptor), briose cu fructe, etc. Cu astea am de gand sa ma apar cand binevoitorii ii vor oferi covrigi, pateuri sau mai stiu eu ce.
8. A facut ceva alergii pana acum? Constipatie, diaree ati bifat?
Nu, nu si nu.
9. Cu ce ii indulcesti budincile sau alte „dulciuri”?
Cu pasta de curmale. Adica o cescuta de curmale deshidratate si rehidratate cu jumatate de cescuta de apa si cateva picaturi de lamaie, toate bagate la blender pana iese pasta. Pasta o depozitez in frigider in biberoane cu capac (na, ca le folosesc si pe astea la ceva :lol:).
10. Dar condimente are voie?
Daaa. Bine, nu Knorr, Delikat sau alte prafuri (nici nu am in casa), ci condimente naturale, uscate. Busuioc, oregano, chimen, chiar si piper. Nu sare… asta inca nu. In rest, la liber, dupa gust.
11. Ce iaurt ii dai?
Facut in casa. Initial il faceam din lapte incalzit pana pe la 40 de grade, in care puneam o lingura de iaurt, amestecam, acopeream si-l lasam 24-36 de ora la temperatura camerei. Iesea cam moale.
Acum in loc de iaurt pun o lingura de smantana si ce mi-a mai ramas din iaurtul vechi, amestec si le las 24 de ore la temperatura camerei. E mult mai tare, dar si mult mai bun.
12. Branza calcica ii dai?
Nu, daca n-are lipsa de calciu, nu ii vad rostul, ba chiar cred ca dauneaza. Branza de vaci i-o fac cu lamaie (pun la fiert lapte, cand fierbe picur lamaie in el, il mai las cateva secunde, apoi il pun in sita la scurs). Stiu ca se face si cu iaurt. Eu nu am reusit. Daca stiti voi cum, rogu-va sa-mi impartasiti reteta voastra.
13. Nu e intrebare, dar va spun eu de la mine. Cateodata e asa de obositoare masa, ca adoarme mancand. 😆
Voi mai aveti intrebari? Ca eu va raspund cu drag la ele 🙂
Vanda mica are dinti? Draga mea face 6 luni in 2 saptamani si nu are nici un dintisor.
Nu imi dau seama daca e atat de important, dar am citit ca aparitia dintilor e un semn ca e pregatita de autodiversificare. Ce parere ai?
P.S. am profitat ca ai promis ca raspunzi cu drag 🙂
Are doi dinti acum. Sunt achizitii noi, ii are de maximum o luna, deci nu ii avea la inceputul diversificarii. Nu stiu ce sa zic de treaba asta. Sunt copii catora le iese primul dinte aproape de un an…
Eu am preferat sa merg pe mana ei. Cand cere, atunci e pregatita (La care as mai adauga sa stea bine in fundulet, din motive practice.)
Cred ca m-ar fi facut cu capul sa astept sa-i iasa dintii ca sa incepem cu „solidele”. Mancam inchisa in baie 2 luni 😆
Fetelor, imi sunteti tare dragi ! Citesc cu bucurie fiecare postare ce contine informatii despre bebelusi, eu la randul meu astept un bebe si a venit vremea sa ma documentez ( pe 7 ianuarie am DPN) . Poate am sa par absurda, dar i-au notite din tot ceea ce scrii tu, esti sursa mea vie de documentare ( pe langa carti, care mi se par foarte utile,dar care de multe ori omit detalii importante); Datorita tie am aflat de autodiversificare si este exact ceea ce doresc sa ii ofer bebelinei mele. In legatura cu tehnica ta de parenting, o consider absolut perfecta, bazata pe dragoste si intuitie, comunicare si receptare, respect si intelegere a nevoilor copiilor nostri. Esti modelul meu de mama ! Daca ar fi toate mamicile ca si tine, am avea o lume atat de minunata ! Comportamentul nostru pozitiv cu bebelusii este esential unei dezvoltari psihice si fizice armonioase, nu pot intelege mamele care spun ca isi iubesc copii, dar se comporta oribil cu ei, lasandu-i sa planga, refuzand sa ii tina in brate( ca senvata) si multe alte gesturi si atitudini manifestate impotriva copiilor la urma urmei. Ai o fetita superba,fericirea se citeste pe chipul ei, va doresc multa sanatate si cele mai sincere imbratisari !! Adina C.
M-am inrosit toata. Iti multumim pentru aprecieri (si eu, dar si Vanda Mica) si iti uram un bebe sanatos si o sarcina usoara. Asa ma bucur cand aflu ca informatiile pe care le am eu ii ajuta si pe altii… nu-ti poti imagina :*
Noi nu suntem la faza asta, urmasu’ nu are nici macar 4 luni de stat ‘in chirie’ la mine, dar, asa cum spunea si Vanda cealalta, si eu sunt cu ochii pe articolele astea. Mi se pare de bun simt sa studiezi bine toate recomandarile medicale (de asta exista pana la urma oamenii astia atat de informati), dar sa fii atent si la copilul tau. Fiecare se dezvolta in ritmul lui si de multe ori chiar asta micu iti ‘spune’ ce si cum sa faci. Doar sa fii atent la reactiile sale.
PS: asta mica a ta e dulce rau de tot 😉
Exact asa e cum zici tu. Sa tii minte treaba asta pentru dupa ce vine mostenitorul… Atunci toata lumea o sa fie pe capul tau cu „n” sfaturi (mai bune sau mai… putin bune) si ai tendinta sa pierzi esentialul.
PS: Zice ca iti multumeste de compliment 😀
😀 E asa dulce cand stranuta! Voinicul meu a implinit 6 luni azi, dar a stat la masa cu noi de cateva ori deja. A mancat bucatele de avocado si e foarte incantat ca poate manca langa noi versus foarte nervos cand mancam noi, fara el. Totul e minunat, mai putin felul in care s-a modificat compozitia scutecului. Chestia asta si frica de bucatelele ramase prin gat ma termina psihic… Nu stiu ce sa ii mai ofer, sau daca nu ar trebui sa o las mai moale cu mancarea si sa revenim la alaptat exclusiv. Schimbari de comportament nu am observat, nu pare sa il deranjeze ceva. E vesel si activ. Dar am un pitic pe creier si nu stiu cum sa il sabotez.
Poate te ajuta prichindel sa-ti sabotezi piticul aratandu-ti cat de bine se descurca 😉
O pupa Ramona in frunte de smechera mica 😉
Sfaturi primes deja, no worries. Singura problema este ca de multe ori vin si din partea unor doamne care au nascut acum 40-50 de ani, deci iti imaginezi cat de ‘actuale’ sunt unele idei. Le-am cam inchis gura multora pe ideea ca sfaturile pre-natale mi le iau de la medicul care-mi urmareste sarcina. E si ea mama, plus ca jobul ei este sa nasca jde copii saptamanal, o fi stiind ce zice.
Altfel, ma voi baza pe studiile de psiho-pedagogie, plus tot ce mai citesc intre timp 😀
Aha, deci Ramona o s-o cheme pe mostenitoare. S-a notat mental 😀
A mea donsoara e cu vreo 2 zile mai mica decat Vanda mica.. si eu am inceput blw datorita tie, e foarte incantata si desi mama ii mai smulge din manuta diferite alimente pe motiv ca „seneaca” donsoara protesteaza energic ceea ce ma bucura maxim-inseamna ca stie ce vrea. felicitari ca ai tai sunt mai descuiati la minte! felicitari pt camera montessori! (mi-as dori si eu dar spatiul si bugetul nu sunt de aceeasi parere ca si mine). sunt curioasa peste ani, care va fi diferenta de comportament dintre a mea si vanda mica si cat de mult este influentata in bine-vanda mica are in plus bw, montessori, ec, scutece textile, si.. mai nou alaptatul(a mea plange groaznic la san si nu mai vrea sa suga).. urmarim cu mare interes evolutia 🙂 te citesc de vreun an-pe minuni, aici, pe fb( am devenit un stalker virtual ca sa zic asa) si sincer imi place foarte tare stilul tau de parenting si incerc cat pot sa aplic aceleasi metode!
btw!-vanda mica are cea mai simpatica freza bebeluseasca
Taci tu, ca ma emotionez. Auzi… stalker [blush] 😆
Cu siguranta ca vor creste amandoua (si a mea si a ta) si vor deveni niste adulti echilibrati. Atata timp cat ii arati respect copilului tau, nu conteaza ca-l duci in brate sau in wrap, asta iese din el: un adult echilibrat 🙂
Apropo de alaptat, nu renunta! Am trecut si noi prin pusee de crestere (inclusiv la 6 luni) si prin greve de supt, dar n-a vazut lapte praf. Stai acolo pe metereze, ca se poate.
Va imbratisez :*
Iaurtul il faci din laptele tau?
:O
Nu, il fac din lapte de vaca sau de capra…
ah.. am uitat sa-ti spun ca noi papam borsul direct cu castronul/canita. am incercat sa-i dau cu lingurita si nu voia neam. in schimb intindea botul la castron si i-am dat asa… sa fi vazut cu ce pofta sorbea :)) maniere???? ce-s alea?
Diana Gabriela Ce sursa de lapte ai? Supermarket, sau o sursa sigura?
Dana Maria Laptele mi-l aduce mama Domnului Vanda de la o vaca sigura 🙂 Ocazional, cand raman fara si mai dureaza mult pana ne viziteaza iar mama Domnului Vanda, cumpar lapte Dorna ecologic cu 3.5% grasime
Incerc acum sa gasesc o sursa sigura alternativa pentru cand ramanem fara
Dorna asta chiar miroase la propriu a vaca.. exact ca la tara.. chestie pe care n-am intalnit-o la alte marci..
Eu fac branza de vaci din lapte prins. Laptele crud il las cam 24-48 de ore afara pana se separa smantana si se incheaga (apar bule de aer pe peretele sticlei). Dupa asta culeg smantana si o pun la frigider. Iar laptele prins il las la scurs intr-o panza mai groasa (sau tifon dublu/triplu). Ca sa se scurga bine branza spre final o mai pun la presat (adica pun peste ea un borcan cu apa). Mie imi place foarte mult branza asta.
Zerul poate fi pastrat si folosit la fermentarea cerealelor integrale.
Mi-ar place sa impartasesti cu noi retetele de briose cu fructe sau cu legume. Multumesc. 😉
Buna! Am vrut sa fac si eu azi branzica pt bb dar nu mi-a iesit :(. Am luat lapte uht…oare din cauza aasta? Am pus destula lamaie si nu s-a branzit deloc. Au idee de ce? Merci!
Ai pus lamaia cand fierbea deja laptele? Ai mai lasat laptele sa fiarba dupa ce ai pus lamaia? Incearca putin mai multa lamaie pana se „taie” laptele. Alte idei nu am 🙁
:/ Se ineaca… cam des si destul de tare. Cu brocoli fiert, morcov fiert, ect. Daca ii dau bucati de mar copt, le baga in gura cu totul si iar se ineaca… Nu stiu ce sa fac…. Cred ca sunt cea mai nepriceputa mama. Oricine isi zice asta la un moment dat, dar eu acum simt ca sunt la cel mai de jos nivel cu auto/diversificarea… Pustiul nu a mai luat deloc in greutate de la 6 luni jumate…Acum are 7 1/2 si tot 8, 400.
1. Se ineaca. Ce inseamna „se ineaca”? Face miscari din gura ca si cum ar voma? Sau se invineteste la fata si nu mai poate respira?
Daca doar se stramba si vomita, inseamna ca nu se ineaca si nu ar trebui sa intervii. Ei au punctul ala de voma pe care noi il avem in spatele limbii mult mai in fata. Practic, orice bucata ar trece de jumatatea limbii le stimuleaza reflexul asta de voma. La unii copii e mai pregnant, la altii mai putin, dar e normal. Cu timpul o sa se invete cu asta.
2. Pe langa bucatile de mancare, mai primeste si piure cu lingurita? Ceva ma face sa cred ca primeste si cu lingurita. Daca da, inseamna ca e confuzat. La mancatul cu lingurita, piureul depaseste punctul ala de voma de care ziceam mai sus si se duce direct pe gat. Cand mananca singur bucatile, se activeaza si il panicheaza, pentru ca nu stie ce se intampla. As zice sa te decizi cum vrei sa faci: cu lingurita sau blw? Pentru ca la unii copii nu merge mixul asta 🙂
3. E alaptat la cerere? Sau daca nu e alaptat, laptele praf a ramas sursa principala de hrana? Uda suficiente scutece intr-o zi (cam 5)? E vioi? Activ? Are achizitiile conforme cu varsta? Daca raspunzi cu „da” la toate punctele de mai sus, sunteti ok. De la varsta asta incep achizitiile majore, care le solicita multa energie si e normal ca ritmul de crestere sa scada sau sa stagneze. Fie-mea avea 8.100 la 9 luni. Intre 6 si 7 luni nu a luat nimic in greutate, iar acum ia foarte putin. Dar e foarte vioaie, nu sta o clipa locului, misuna permanent… ar fi anormal sa asimileze ceva, la cat e de activa 🙂
4. Poate ar fi trebuit sa incep cu asta: nu esti o mama nepriceputa. Esti doar o mama care isi face mai multe griji decat ar fi cazul. Lasa-l pe pusti sa preia hatzurile, iar tu ia o pauza. Vezi daca n-o fi mai bine apoi.
Va pup
Asta e cel mai fain raspuns pe care l-am primit vreodata la un comentariu pe un blog 😀
Pe scurt: Nu mananca piure, pentru ca nu accepta sa ma apropii cu lingurita de gura lui. E alaptat la cerere si suge chiar multisor, cu cel putin 3 treziri pentru supt si noaptea. Bifat si pentru scutece pline, misuna pe jos cu o viteza incredibila, e clar ca e pe punctul de a invata mersul in 4 labute. S-a inecat de cateva ori, in sensul ca ajunsese sa nu mai poata respira. De atunci eu ma cam sperii cand il aud cum face din cauza acelui gag… Oh, asa imi trebuie o pauza. O pauza de gandit aiurea si ingrijorat fara rost, nu pauza de iubit copilul. Cand trec perioadele de *criza*, adica e linistit, hranit si doarme, analizez si eu obiectiv situatia si ii dau seama ca uneori ma sperii fara rost. Sper sa nu ajung la helicopter parenting :)) Am sa discut serios cu fiu-meu si o sa ii zic ca de acum il las in pace si nu il mai stresez, poate asa se bucura si el de masa si eu nu imi mai stimulez productia de fire albe premature. Multumes Vanda!
Intrebare: pana la urma i-ai dat cereale cu gluten inainte sau dupa 1 an? Recomandarile sunt asa diferite…ESPAHAN zice inainte de 8 luni.
Mi-a cerut paine pe la 11 luni si i-am dat, apoi si ceva paste, ovaz manca dinainte (e cam ciudata treaba cu el, teoretic nu are gluten, practic poate avea). Sper sa nu zic prostii si sa fie 11 luni, oricum peste 10 luni sigur sigur avea
Awwww such a cutie pie, bless her xxxx
In alta ordine de idei, te citesc cu multa placere, imi pare bine sa citesc si din Romania din pacate trecuta prin atitea din punct de vedere politic, social etc, idei noi, de la parinti dintr-o noua generatie. Te apreciez ca „you stand up for what you believe in”!
Am gasit blogul tau, cautind pe Google tot felul de chestii, ca orice mamica plina de anxietate ca desi stia de 9 luni ca vine bebele, era foarte nepregatita si habar n-aveam, fiind lovita din plin de sute de mii de sfaturi care se contrazic unele pe altele. Culmea te-am gasit dupa ce maica-mea din Romania mi-a facut o mustruluiala exemplara ca sa „nu mai iau atita bebele in brate” – desi saracul avea doar o luna!! – ca ea a fost profesoara la catedra timp de 30 de ani si stie ea ca i-au trecut atita copii prin maini. Poftim….E cam clar ce fel de relatie am avut eu cu mama mea.
Dimpotriva majoritatea studiilor si cercetarilor, dau din nefericire, ca exemplu orfanii din Romania, deprivati de afectiune, tinuti in pat legati, ca un experiment grotes si odios din care lumea civilizata a invatat ca da, lipsa de afectiune si de contact cu mama duce la niste alienari serioase (mai ales in primele 3 luni cel putin wtf!!).
Poti sa crezi ca maica-mea (eu sunt stabilita in strainatate de vreo 15 ani) nu mai vorbeste cu mine de o luna (de fapt nici nu mai vrea sa stie nici de mine nici de nepotu-sau) pentru ca am avut o discutie (destul de respectuoasa zic eu, cu argumente) despre diversificare?! Nu si nu ca „este o timpenie” alaptatul exclusiv pina la 6 luni. Nu si nu, ca mai ales acum ca baietelul meu, Elliott, care are 15 saptamini si aproape 8 kg, mai ales ca e asa mare, e clar ca nu se mai satura „doar” cu lapte. Faptul ca ia in continuare frumos in greutate nu inseamna nimic de fapt. Foarte mindra ca ea mi-a dat suc cu portocale la 2 luni si mar ras cu biscuiti la 3 pe vremea lui Ceausescu. Foarte rascolita ca indraznesc sa ii arat ca de fapt nu era chiar asa de ideal felul in care erau invatati……E foarte grav felul in care i-a f*() regimul asta pe unii si din pacate nu vor sa iasa din normele bine stiute de ei „lasa ca ce sanatoasa te-am crescut etc”.