N-am fost dintotdeauna o sustinatoare ferventa a alaptatului. N-am fost genul ala de gravida care se visa alaptand. Ba chiar nu stiam daca o sa reusesc sa fac asta pentru Vanda Mica, pentru ca undeva in creierul meu era un blocaj. Mi se facea pielea de gaina doar cand ma gandeam la alaptat si ma invaluia o mare teama. Si de-asta m-am apucat sa citesc despre subiect, ca sa stiu exact ce ma asteapta si sa ma relaxez cumva. Si tot citind, am inteles ca fizic o sa pot alapta cu siguranta, pentru ca doar 2% dintre mame nu pot alapta din motive medicale, restul de 98% ar putea s-o faca fara probleme, daca ar fi informate si nu dezinformate sau informate prost cum se intampla pe la noi. Iar eu cu siguranta nu eram intre aia 2%. Dar blocajul era tot acolo.
Si uite cum a venit ziua in care s-a decis Vanda Mica sa apara si uite cum mi-au dat-o dupa nastere s-o alaptez. Mi-ar fi tremurat picioarele daca mi le-as fi simtit. Aveam niste emotii… Mai mari ca la nastere. Dar totul a decurs normal si natural, fara nicio presiune, fara nicio greutate.
Acum, poate ca ma stiti. Nu-s genul melodramatic, nici cea mai sensibila fiinta de pe fata pamantului nu-s… Dar momentul ala m-a emotionat maxim, asa cum nu m-as fi asteptat oricat as fi citit ca e magic si ca vezi unicorni roz pe curcubee sclipitoare. Si-asa am scapat si de blocaj. Iar din experienta mea (scurta inca) de alaptare exclusiva timp de 6 luni fara o saptamana si apoi ne-exclusiva pana acum, va spun ca nimic nu e mai tare in relatia mama-bebe decat alaptatul. Din mai multe motive:
1. Panaceu universal
Ce-a patit bebe? Ii e foame? Ii e sete? S-a speriat? S-a plictisit? Il doare burta? Ii ies dintii? Ii e frig? Ii e cald? E frustrat? E racit? E agitat? Are icter? Sughite? Are diaree? Are febra? Toate se pot rezolva prin alaptat. La sanul mamei bebe mananca, bea, se alinta, adoarme, se joaca, se alina, cunoaste lumea, socializeaza, se calmeaza, se vindeca, se simte in siguranta, iubeste, are incredere. Cum Vanda Mica a fost intotdeauna (si inca e) genul de copil „high maintenance”, cred ca mi-as fi luat campii sa gasesc pentru fiecare din problemele de mai sus solutii diferite.
2. Laptele nu pute nici cand intra, nici cand iese
Ati mirosit vreodata laptele praf preparat pentru bebe? Bleahs, pute de-ti muta nasul. Daca n-as fi stiut ca asa trebuie sa miroasa, as fi crezut ca e stricat. Iar despre laptele matern va zic eu ca nu pute asa nici cand iese pe partea cealalta. Nu ma asteptam la treaba asta. Pot sa spun ca m-a uimit, pentru ca ma asteptam s-o schimb pe Vanda Mica de scutece cu lacrimi in ochi. Dar nu.
3. Griji? Ce-s alea?
Adica nu stii si nici nu te intereseaza cati ml de lapte a baut bebe si nici la ce interval. Si mai mult decat atat, nu doar ca nu trebuie sa te intereseze cat lapte a intrat, ci nu te priveste nici cat, cum si cand a iesit laptele asta. Pentru caaaaaaa, si asta s-ar putea sa fie un soc pentru unele dintre voi, daaaaar, cand vine vorba de kk de bebe alaptat, aproape orice consistenta, culoare sau frecventa sunt in regula. Tot ce trebuie sa urmariti e ca bebe sa aiba 5-6 scutece de pipi pe zi si la sfarsitul lunii sa ia in greutate (fara a face o obsesie din asta). E atat de simplu…
4. Economie
Asta e clar si mai in gluma, mai in serios, laptele praf chiar costa o gramada de bani. Nu am facut un calcul exact pentru ca nu stiu cat lapte (praf sau matern) ar bea Vanda Mica, dar ma gandesc la cateva sute bune de lei pe luna. De ce as da cateva sute de lei pe luna pentru o imitatie? E ca si cum m-as duce in Dragonul Rosu sa-mi iau niste facaturi de adidasi, dar as da si mai multi bani pe ei decat daca m-as duce la Adidas sau Nike. De ce?
5. Si slabim
Teoria zice ca prin alaptat se ard cam 500 de calorii pe zi. Combinat cu un regim de viata sanatos, poti slabi mult mai usor decat in mod normal. Confirm ca atata timp cat am tinut regim, am slabit mult mai usor decat as slabi in mod normal, daaaaar… in timpul alaptarii nu se tine regim. Ca ajungeti ca mine la doctor. Si nu-i bine.
6. Cea mai buna scuza de frecat menta
Visez cu ochii deschisi la inca un puseu de crestere in care Vanda Mica sa nu faca altceva decat sa-mi stea mufata in brate. E super sa poti sta pe canapea, cu picioarele pe pereti, cu telecomanda sau cu o carte in mana, sa mai tragi cate un pui de somn… si toate astea fara sa ai remuscari ca nu-s spalate vasele sau ca nu e maturat pe jos.
7. Noaptea dormim
Asta e cam cu dus si intors. Din „statisticile” mele, observ ca bebelusii alaptati au tendinta de a se trezi noaptea mai des decat cei hraniti cu lapte praf, daaaaar, atata timp cat dormi cu bebe in pat, nu e nimic mai simplu decat sa-l mufezi si sa te culci la loc linistita. Versus a te da jos din pat, a turna apa (probabil deja calda) peste praful din sticluta, a mufa bebe, a astepta sa manance bebe, poate a-l pune inapoi in pat… Cred ca mi-ar sari somnul daca as face toti pasii astia.
8. Veta, e goala chiuveta
Adica n-ai biberoane de spalat si de sterilizat. Timpul ala, care poate pare putin, il poti petrece totusi altfel. Poti sa faci un dus, sau sa-ti dai unghiile cu oja, sau sa te pensezi, sau sa stai pur si simplu intinsa in pat, cu ochii pe pereti. Eu una urasc sa spal vase.
9. Cu apa la drum
Mi se pare tare complicat sa gestionezi o plecare undeva cu laptele praf. Adica trebuie sa fii mereu conectat la o sursa de apa calda. Dar daca e sa calatoresti noaptea prin zone unde noaptea nu e nimic deschis? Cred ca iti trebuie un incalzitor de masina. Dar daca locul in care te duci are probleme cu apa? Daca stii de asta, pleci cu apa de acasa, nu? Dar daca nu stii? Daca se deranjeaza bebe la stomac? Sunt convinsa ca daca te organizezi cum trebuie, toate lucrurile astea au rezolvari. Dar eu sunt prea obosita cateodata ca sa stau sa-mi mai pun si toate probleme astea.
10. Si restul de motive
Restul… pentru ca cele de mai sus sunt doar motive palpabile, pe termen scurt… ce am observat eu in astea 6 luni +. Alte motive mai sunt asa:
– Bebe primeste toti nutrientii de care are nevoie si anticorpi prin laptele matern
– Laptele matern are o compozitie dinamica, asa ca tine pasul cu perioadele de dezvoltare prin care trece bebe
– Bebelusii alaptati au mult mai putine probleme de sanatate (constipatie, diaree, otite, obezitate, enterocolite, gastroenterite, pneumonii, bronsite, astm, botulism si lista poate continua)
– Teoria zice ca un bebelus alaptat va avea un IQ mai ridicat decat l-ar fi avut daca ar fi fost hranit cu lapte praf
– Alaptatul il ajuta la dezvoltarea afectiva a bebelusului
– Bebelusii alaptati ajung sa devina copii si apoi adulti mai empatici decat cei hraniti cu lapte praf.
– Mamele care isi alapteaza bebelusii au o legatura speciala cu ei, pe care mamele care ofera lapte praf nu o pot avea, din pacate.
– Riscul ca mama sa dezvolte cancer de san, ovare sau cervical e mai scazut; la fel, alaptatul scade riscul ca mama sa faca osteoporoza
–
–
–
–
–
–
Voi ce alte beneficii mai stiti?
Pentru mine cel mai mult a contat sa stiu ca ea isi ia tot ce ii trebuie din laptele matern, si uite ca am ajuns pina la 7 luni fara macar o raceala, cit de mica. Nici nu mi-am pus problema ca nu o sa alaptez, de fapt corpul meu mi-a aratat ca e pregatit pentru asta de pe la 6 luni, cred.
Singurul neajuns pe care l-am gasit pina sa incepem diversificarea a fost ca fiecare iesire a noastra a depins de mesele ei, eu nefiind o persoana care sa-si scoata sinii in public pentru a alapta. N-am nici o problema cu cine o face, respect!, insa eu nu pot si basta.
Si noi suntem la 6 luni si un pic si a fost sanatoasa tun pana acum. Iar in primele ei 2 luni de viata, Domnul Vanda a fost racit de 3 ori, deci ocazii ar fi avut si ea.
Subscriu si eu la alaptatul in public… N-am putut si nici nu pot, dar nu mi s-a parut foarte complicat si am gasit repede solutii usoare. M-a ajutat si faptul ca, desi acasa Vanda Mica manca destul de des, cand ieseam afara era prea absorbita de peisaj si mai repede de 3 ore (pe ceas) nu cerea. Asa ca ma puteam organiza. In puseele de crestere n-am iesit. Nu stiu cum ar fi fost atunci…
Alptezi in primul rand pentru ca iubesti copilul, restul nu mai conteaza
Fetelor, soțul meu este turc si drept urmare avem f. mulți prieteni din aceasta cetățenie. Fetele cu copii au un fel de pelerina, seamana cu o papetica imensa, cu care acoperă copilul si implicit sânul. Nici un copilaș nu l-am auzit plangandu-se și am văzut mulți hrăniți in acest mod in cafenele, restaurante. Neavand astfel de experiențe, inițial m-am speriat, am zis ca n-are aer mititelul! :-))) Acum sunt însărcinată si cu siguranță o sa aplic aceeași metodă când bebelușa va veni. Și apropo de alăptat, imi doresc f. mult sa fac asta pt. sanatatea copilului, dar mi-era sa nu cumva din cine știe ce motive sa nu am lapte pt. ca TOATE prietenele mele românce nu au avut, zic ele. Am crezut ca e uzual sa nu ai, dar dupa ce am citit un articol nou postat de tine, am înțeles cum sta treaba. Mulțumim pt. sfaturi!
Stiu ca si in State sunt destul de raspandite astfel de pelerine. Incep sa apara si prin Romania…
Iti doresc o sarcina usoara, nastere frumoasa si sa nu cazi in plasa lui „am pierdut laptele” 🙂 Ma bucur ca ti-am putut alunga un pic temerile
Foarte tare postarea, felicitari!
Comment-ul meu trebuia sa fie reply la commentur-ile voastre de mai sus. 🙂
Laptele matern, pe lângă ce stim, mai conține cateva sute de celule despre care habar nu avem ce fac, dar fac ele ceva….
P.s. noi il folosim ca remediu universal. Eritem alrgic, acneea de adaptare, un ochi care curgea, toate le-am tratat cu lapte. A funcționat imediat. Bubitele au trecut pana a doua zi, ochisorul în 2 ore. Alte probleme nu am avut pana acum, 3 luni adică.