Adica de la incepatori pentru incepatori.
Cand incepusem sa ma informez despre scutecele textile mi-au prins bine toate articolele de genul asta, pentru ca tipurile de scutece textile si varietatea de modele si firme e coplesitoare. Si pana nu te apuci serios de treaba, e tare greu de urmarit subiectul. De-asta o sa incerc sa intru in cat mai putine detalii si totusi sa ofer cat mai multe informatii. Complex, nu?
Tipuri de scutece:
1. Scutecele AIO (all in one)
2. Scutecele cu buzunar
3. Cover + prefold/fitted
1. Scutecele AIO
Exista doua tipuri de scutece AIO. Sunt cele chiar AIO, adica ai un scutec pe care il tragi pe bebe si cu asta basta. L-ai dat jos, l-ai pus la spalat asa cum e si astepti (mult) sa se usuce. Eu nu am asa ceva pentru ca m-am temut de timpul lung de uscare. Si de lipsa de flexibilitate a scutecului (de exemplu, nu pot schimba absorbantele intre scutece, treaba foarte utila atunci cand unele se usuca mai greu si altele mai usor).
Al doilea tip de AIO este AIO cu capse. Noi avem Pop In New Generation si imi place tare mult. Ai un cover prin care nu trece umezeala, de care prinzi cu capse niste absorbante. Cand scutecul e ud, desprinzi absorbantele, speli coverul si pe ele si le pui la uscat. Fiind mai multe componente, se usuca mai repede decat un AIO care nu se „descompune”. Daca sunt in pana de scutece, pun intai un prefold in cover, care sa absoarba 1-2 pisu, apoi il scot si pun absorbantul cu capse. Cum noi facem si EC, putem functiona o zi intreaga cu 2 prefold si absorbantul cu care vine scutecul.
2. Scutecele cu buzunar
Mi se pare ca scutecele cu buzunar sunt cele mai raspandite pentru ca sunt foarte usor de folosit, se usuca destul de repede si chiar ai de unde alege.
Cum arata scutecul? Ai un cover prin care nu trece umezeala, iar coverul e captusit cu un strat de fleece (polar). Intre captuseala si cover ramane un spatiu, buzunarul, in care se baga absorbantul sau absorbantele. Cel mai mare avantaj al lor e stratul de fleece care lasa umezeala sa treaca, dar nu o retine. Asa ca fundul bebelusului e uscat si nu sta in contact cu umezeala.
Noi avem asa:
Tots Bots
E scutecul meu preferat. E one size fits all (OSFA) si i se regleaza dimensiunile din capse. Modelul se potriveste bine pe conformatia Vandei Mici, asa ca elasticele nu-i lasa urme si nici accidente n-am avut cu el. Absorbantul din interior nu e independent de scutec, ci arata asa, deci nu se poate schimba intre scutece. Dar, cred ca se usuca cel mai repede dintre toate pe care le am, deci n-am de ce sa ma plang.
Charlie Banana
E tot un scutec OSFA, dar reglajul marimii se face din elasticul de la piciorus (din pricina asta cred ca e mai potrivit pentru un nou nascut). Vine cu 2 absorbante foarte bune din standard. E micut, cu talie joasa, deci nu e deloc voluminos. Noi am avut un accident cu el pana acum, dar probabil ca a fost din vina mea (nu l-am pus bine, nu l-am schimbat suficient de repede).
Bumgenius
OSFA si asta, se regleaza tot din capse. E un pic mai voluminos, dar absoarbe bine. L-am primit cu 2 absorbante. Se usuca un pic mai greu
Little Lamb
Cu scutecul asta am avut ceva accidente in deplasare (unde nu practicam EC). De atunci il folosesc doar cu unul din inserturile de la Charlie Banana, care sunt bune si absorb mult. Plus ca mi se pare mereu ca nu i l-am pus bine; ori o strange la picioare, ori ii e larg pe burta. Dar am auzit si mame care sunt multumite de el, deci probabil ca depinde de conformatia bebelusului.
3. Cover + prefold/fitted
Fitted n-am, deci o sa va scriu doar de prefold.
Astea mi se par cele mai versatile si cred ca e cea mai ieftina varianta dintre toate. Nu e cea mai comoda, pentru ca se pun greu, sunt si voluminoase, si in plus, nu tin umezeala departe de fundul copilului (pentru asta va trebuie un accesoriu minune, despre care am scris mai jos). Dar, cu 2 coveruri (care costa fiecare cate 70 de lei) si un set de 6 prefolduri toddler, de exemplu (care costa 120 de lei), puteti trece printr-o zi intreaga si poate si prin urmatoarea daca se usuca peste noapte.
Noi avem:
Prefolduri
Prefoldurile sunt, de fapt, niste dreptunghiuri de material impaturite deja din fabrica si cusute in mai multe straturi. Arata si se folosesc asa.
Coveruri
Flip
De departe printre preferatele mele. E pe acelasi tipar ca bumgenius (acelasi producator) si tot OSFA. Se potriveste perfect pe una bucata fundulet de Vanda Mica, nu prinde miros, daca n-a ajuns umezeala la el il pot folosi si toata ziua (il las la aerisit cam o ora intre purtari, timp in care Vanda Mica sta in chiloti normali sau in fundul gol)
Little Lamb
Nu e OSFA, ci vine pe dimensiuni. Eu nu prea il folosesc pentru ca nu-mi place cum se potriveste pe Vanda Mica. Mi se pare ca scaiul din talie o zgarie si ca o strange elasticul de pe picioare. Il tin mereu de rezerva si il folosesc doar cand raman fara alte optiuni. Poate i-ar trebui o marime mai mare… desi nu cred, pentru ca la fel de rau i-au venit de cand i-am luat.
GroVia
E mai mult un AIO cu capse, dar pentru ca inserturile se vand separat si mi s-au parut destul de scumpe, folosesc scutecul pe post de cover simplu. OSFA, of course, dar vine foarte frumos. Materialul e mai putin plasticos la atingere. Nu lasa urme nici pe burta, nici pe picioare. Plus ca are niste imprimeuri tare simpatice. Eu l-am ales pe cel cu bufnite, dar mi-a fost greu sa ma decid.
4. Accesorii
Alte accesorii de care am avut nevoie si pe care chiar le-am folosit, au fost:
Absorbante aditionale de bambus
Sunt foarte utile mai ales pentru scutecele care nu vin cu absorbante extra. Se pot folosi in plus noaptea sau ziua cand plecati la drum si stiti ca aveti nevoie de mai multa protectie.
Hartie de protectie
Hartia de protectie se pune peste scutec si are rolul de a retine tot ce iese solid din bebelusul vostru ( 😆 ). Adica ne-au fost inutile cat timp Vanda Mica era alaptata exclusiv, dar acum imi usureaza mult viata, pentru ca se arunca direct la toaleta cu tot cu „solidul”. De pipi se spala la masina si rezista cam 5 spalari.
Liner de fleece
In principiu, are acelasi rol ca si hartia de protectie, dar nu este de unica folosinta. Pe langa asta, mai face ceva foarte util (mai ales in cazul prefoldurilor): tine umezeala departe de fundul bebelusului. Eu am 10, ca sa nu raman in pana.
Cam asta ar fi pe scurt. Scutecele nu miros, nu sunt scarboase, se spala usor, fundul bebelului respira, nu se irita, nu mai dati banii pe scutece de unica folosinta, nu mai poluati mediul, sunt si frumoase, ce mai, o gramada de beneficii.
Si sa nu uit. Pe langa firmele si site-urile pe care vi le-am dat eu, exista si producatori romani de scutece textile, dar eu nu le-am folosit, deci nu ma pot pronunta. Le gasiti la un search scurt pe google si daca le folositi, sa-mi spuneti si mie cum sunt.
In comunitatea mamelor de scutecisti textili mai exista si conceptul de scutece preloved (scutece deja folosite, deci la preturi mai bune).
Iar mamele (pe care le-am descoperit pe un grup de pe facebook) sunt foarte deschise, prietenoase si amabile.
:* multumesc!
:*
Care dintre modelele de mai sus este cel mai ok din punctul de vedere al raportului pret/calitate? Cate scutece ai nevoie pe zi?
Depinde foarte mult de conformatia copilului. Mie mi se pare ca Tots Bots e cea mai buna varianta dintre cele cu buzunar (TB, CB si BG se invart cam pe la acelasi pret), iar Little Lamb, desi e mai ieftin, nu l-as recomanda (dar din nou, depinde de cum arata prichindelul). Cea mai economica varianta mi se parea cea cu 2 covere (flip eventual) si un set de prefolds sau doua (in functie de cat de des vrei sa speli)
De cate ai nevoie nu stiu sa-ti spun, pentru ca noi practicam si EC in paralel, si Vanda Mica face o gramada din pisu la olita, in scutec face doar cand suntem plecate, sau cand nu sunt eu pe faza s-o pun pe olita cand cere. Inteleg de la fete ca trebuie schimbat cam o data la 3 ore (deci ca la cele de unica folosinta). Cand iti faci calculul de cate ai nevoie, ia in considerare cate scutece folosesti pe zi, cat de des ai de gand sa le speli si care e timpul lor de uscare (vara si iarna).
Ms mult de raspuns 🙂 De mult am tot citit despre scutecele textile, dar sincera sa fiu m-am pierdut in tonele de informatii referitoare la acest subiect. Articolul tau mi-a clarificat mult situatia.
Cum reuseste Vanda sa faca pisu la olita? Piticul meu de un an si 3 luni nu vrea sa stea deloc pe olita, se da imediat jos si ii da nana 😛
Pai noi facem EC de cand avea vreo 4 luni, dar atunci facea pipi deasupra WC-ului, pentru ca am incercat sa o pun o data pe olita si mi s-a parut ca nu-i place. Acum mi se pare cam grea sa mai stau aplecata cu ea deasupra WC-ului, asa ca am scos olita de la naftalina dupa o luna si i-a placut. Nu stiu cum e la varste mai mari, Vanda Mica are doar 6 luni . Dar oricum, o pun pe ea doar cand imi da semne ca vrea sa faca, face si cand termina se foieste si stiu ca e gata treaba 🙂
Vrei sa-ti dau add intr-un grup pe facebook de scuteceala textila?
Daaaaa 🙂
Da-mi pe mail adresa ta de mail de pe care ai contul de fb ca sa-ti pot da invite (contact [at] gangblog.ro)
Diana, adu o si pe ELA ela in clubul scutecelor!
Cu ocazia nasterii celui de-al doilea baietel, am incercat si Huggies cu bumbac organic, pentru cele cateva zile petrecute in maternitate si pana ne-am acomodat acasa. Mi-a placut foarte mult la ele elasticul de la spate menit sa creeze o bariera pentru scaunele moi (acelasi design il gasim si la unele scutece textile). Am avut si scapari cu ele, dar pe ansamblu au fost ok. (Daca mai cunoasteti si alte marci de scutece bio / eco de unica folosinta va rog sa imi spuneti.) In concluzie, bio=biodegradabil, eco=ecologic (desigur, intr-un anume grad, nu neaparat 100%). Este bine ca impactul asupra mediului este minim, dar asta nu garanteaza un produs sanatos. Stim ca pielea este foarte permeabila si tot ce intra in contact cu ea este absorbit, de aceea este atat de important sa ne ferim de chimicale si de ceea ce ne-ar putea dauna sanatatii. Asa cum stam linistiti cand nu cunoastem riscurile ce le ascund „pampersii” obisnuiti, putem sta oarecum linistiti citind etichetele scutecelor eco/bio care ne ofera un ambalaj biodegradabil, materiale nealbite cu clor, confectionate din fibre de bumbac si amidon de porumb, care nu contin latex sau care permit pielii sa respire. Ne spun ce au bun, ne subliniaza ce nu au rau, dar (din nou) nu ofera o lista completa a materiilor din care sunt confectionate. Ramane sa alegem singuri acele produse care stim sigur ca nu vor dauna in nici un fel sanatatii copiilor nostri.
Am inceput si eu scuteceala…cu POP in…de fiecare data cand il folosesc ma intreb daca elasticul acela din spate nu e prea rigid….si nu o deranjeaza…exista unele modele cu o banda mai lata?…stiu ca poate e stupida intrebarea…tinand cont ca mai sunt bebelusi care il folosesc:)..dar nu ma pot abtine…mersi
Pop In e printre cele mai rigide scutece. Mie imi place chiar si asa rigid cum e, pentru ca tine bine (mai ales pe timp de noapte). Dar aproape oricare alt scutec e mai moale decat pop in. Mie cel mai mult imi plac Baba+Boo pentru ca sunt tare moi. Am scris aici despre ele si despre altele: http://gangblog.ro/2013/08/27/scutece-textile-partea/
Am ajuns si eu la capitolul scutece textile si articolul tau imi e de mare folos. Incerc si eu sa ma dezmeticesc cat mai repede, ca intr-o luna vine bb. 🙂
Din ce am mai gasit pe net, esti cam singura care foloseste prefold, majoritatea merg pe varianta cu buzunar. As incerca si eu prefolds, ai putea sa imi spui de unde le cumperi si de care folosesti: cu cate straturi/din ce material? Linkul din articol nu maai functioneaza si nu le-am gasit acolo pe site.
Eu am folosit doar prefolduri bummis. Le-am luat de pe site-ul din link, dar vad ca nu mai au produsul deloc. In schimb, l-am gasit aici: http://www.mamiko.ro/produs/1682-Scutecele-tip-prefold-Bummis. Au 4 straturi pe margine si 8 pe mijloc, deci dupa impaturire aveau cam 12-16 straturi (in functie de cum le impatuream). Tin foarte bine, atat de bine incat eu le-am taiat pe jumatate si imi era suficient, dar noi faceam si EC, adica gaza facea si pipi la wc.
Succes cu deciziile 🙂 si bebe sanatos si voios iti doresc
Am o Bebita de 3 sapt. Si am 6 scutece bumgenius cu buzunar. Problema ii ca mi se par f mare pe funduletul bebelusei. Are cam 3.800 kg. le-am fixat pe marimea mijlocie si ii lasa urme la picioruse si la burtica o strange un pic asta in faza in care nu am strans scutecul foarte tare. Si la spate mi se pare iar f mare. Cu alte cuvinte nu ii defel comod pentru bebe. Sunt tare dezamagita ca am dat si 100 de dolari pe ele. Crezi ca o sa fie Mai bune dupa ce creste? Ziua folosesti un singur insert? Daca pun 2 inserturi ii chiar enorm de mare…
Si mie mi se par mari pentru nou nascuti scutecele one size. exista marimi de new born, dar nu mi se pare o investitie buna, avand in vedere ca ei cresc asa repede. Cu siguranta mai tarziu o sa-i vina mai bine, banii nu i-ai dat degeaba… pe masura ce o sa creasca, o sa se aseze diferit. Noi aveam scutece care la 7 luni o strangeau, dar la un an si cateva luni ii veneau bine. se schimba conformatia, proportiile.
Asteptam si noi cu nerabdare prima comanda de scutece. O sa avem 8, sa vedem cum ne descurcam cu ele 😀