Ehei, dragii mosului si au trecut si cele 6 luni de alaptare exclusiva (pentru ca nu-i asa?, alaptam pana la 6 luni exclusiv si apoi ne-exclusiv pana la 2 ani si chiar si peste) si iata ca incepem sa mancam. Cred ca nici pentru BAC n-am studiat cat am studiat pentru diversificarea Vandei Mici. Practic, de vreo 3 luni sunt intr-un studiu intens. Invat anatomie, nutritie, psihologia sugarului, CPR, chimie, biologie; cred ca as putea sa-mi scriu lucrarea de doctorat pe tema asta.
Si ca sa ma conving eu ca am priceput bine tot ce am studiat, azi am mai fost si la un curs special de autodiversificare la Pravalia Parintilor unde mi s-au confirmat teoriile si am invatat si niste lucruri in plus.
(Mi-a placut mult cursul, vi-l recomand. Si am vazut la ei pe site si multe alte chestii interesante. Poate aruncati un ochi)
Dar sa incepem de la inceput.
Ce-i autodiversificarea asta?
Autodiversificarea e o metoda prin care bebelusul vostru incepe sa manance mancare solida cand, cum si cat vrea el.
Mie mi se pare ca e trecerea perfecta de la alaptarea la cerere la „solide”.
Prin autodiversificare parintii ii arata bebelusului lor ca ii respecta deciziile si il sustin sa descopere prin propriile-i puteri lumea din jurul sau si sa-si cunoasca limitele. Parintii, bunicii, bona, omul mare responsabil cu hranirea omului mic, au incredere deplina ca botul de om stie si poate sa se hraneasca independent, asa ca ii pun in fata cateva sortimente de mancare sanatoasa, din care el va alege ce mananca si in ce cantitate. La curs ne-au spus ca bebe ar trebui sa aiba in fata 3 sortimente diferite (2 fiind prea putine si n-ar avea din ce alege, iar mai multe l-ar bulversa si l-ar irita). N-am stiut de treaba asta, dar instinctiv i-am dat intotdeauna 3 optiuni, pentru ca mi s-a parut logic asa.
Drept urmare, mancarea nu se cantareste, mama nu se impacienteaza ca azi bebe a mancat toata ziua 2 felii de piersica si in rest a baut doar lapte. Stim deja ca pana la varsta de 1 an mancarea principala a lui bebe ramane laptele (matern sau formula) si ca „solidele” vin doar in completarea lui. Scopul autodiversificarii la inceput nu este acela ca bebe sa manance mult si la ore fixe si nici sa-si „scoata” din mesele de lapte, ci sa invete despre texturi, gusturi, mirosuri, culori, combinatii. Daca esti o mama care nu poate trai in „incertitudinea” asta, o sa-ti fie tare greu. La curs ne-au mai atras si atentia sa nu facem niciodata comparatie intre un bebelus care se autodiversifica si unul diversificat clasic, comportamentul celor doi referitor masa fiind total diferit. Eu sunt de acord si as sublinia ca ar fi mai bine sa nu facem niciun fel de comparatie in general intre „al nostru” si altul. Intotdeauna celalalt va fi mai avansat la ceva (fie la achizitii, fie la inaltime, fie la greutate, fie la somn, etc.), asa ca n-are rost.
Cand incepem?
Incepem in jurul varstei de 6 luni, atunci cand bebe sta bine in fund, cand scapa de reflexul de a scoate cu limba mancarea afara din gura, cand arata interes fata de mancare. Repet ca OMS zice ca pana la 6 luni toti bebelusii primesc doar lapte (matern sau formula) si nimic in plus.
Pregatirea insa putem s-o facem inainte de momentul in care ii punem alimentele in fata. Cel mai indicat e sa-l luati pe bebe cu voi la masa cat mai devreme, ca sa va vada mancand si sa invete de la voi ce se intampla la masa. La curs ni s-a spus ca oricat de dubios ar parea, sa incepem sa-i povestim lui bebe cu cateva saptamani inainte ce urmeaza sa se intample. Sa nu fie o surpriza pentru el. Sincer, eu n-am facut treaba asta cu discursul de pregatire, dar am tinut-o pe Vanda Mica intotdeauna langa mine la masa atunci cand mancam.
Si cum se introduc alimentele? Ce are voie bebe? Cum arata mancarea lui bebe?
Spre deosebire de diversificarea normala, alimentele nu au o ordine in care trebuie introduse. Si nici nu e nevoie de pauza intre ele. Ceea ce e logic, pentru ca la 6 luni stomacul e deja pregatit sa digere mancare solida, ca doar de asta incepem la varsta asta. Dar daca stiti ca exista cazuri cu alergii la voi in familie, puteti fi mai prudenti aici. La noi nu sunt probleme, asa ca avem liber la orice.
Teoria spune ca bebelusii sunt perfect capabili sa aleaga instinctual acele alimente de care au nevoie si pe care organismul le poate procesa, asa ca puteti sa le puneti in fata un ou intreg de la prima masa de solide, iar el sa-l manance fara probleme. Daca organismul nu l-ar putea tolera, l-ar lasa sa zaca in fata lui si nu s-ar atinge de el. Trebuie doar sa avem incredere in el ca stie ce sa aleaga.
Eu as adauga sa fim un pic prudenti, totusi. Instinctul lui ii poate ca ii da ok-ul sa manance o rosie sau un ou, dar nu stie ca rosia a fost tratata cu cine stie ce sau ca gaina de la care provine oul nu e chiar bio. Tipa care ne-a tinut cursul ne povestea ca are surse la Dunare de la care cumpara pestele, ca smantana o ia de la Iasi, ca isi face untul singura in casa… Ceea ce e foarte tare si e posibil ca ai ei copii sa profite mai mult de pe urma instinctului decat va profita Vanda Mica… Eu cu siguranta ca nu-mi voi face untul in casa, pentru ca am 2 maini stangi in bucatarie si chef aproape de 0 sa bucataresc (din pacate). Si nu as fi „autentica”, asa ca trebuie sa se adapteze si Vanda Mica la mine, nu doar eu la ea.
Iar bebe are voie orice (mai putin cele din lista de mai jos), inclusiv alimentele cu asa zis pontential alergen. Cica studiile au aratat ca e mai bine sa se introduca alimentele cu potential alergen cat mai devreme pentru a invata organismul sa se descurce cu ele.
Bebelusul va manca acelasi lucruri pe care le mananca parintii (dar nesarat si fara zahar), mancare condimentata cu orice fel de condiment natural (inclusiv piper), cu ulei de masline, alimente preparate in unt (nesarat!), oua, branza, iaurt, kefir, carne, fructe, legume.
Alimentele trebuie sa nu fie foarte tari, ci (mai ales la inceput) sa aiba o consistenta putin cremoasa. O piersica bine coapta e perfecta, pe cand un mar trebuie dat la cuptor un pic, sau aburit pentru a se inmuia putin. Mancarea se taie ori in fasii lungi cam de 5 cm, ori felii, ori se da in forma de buchetel (cum e broccoli, de exemplu).
Ideea e ca la 6 luni un bebelus va prinde bucata de mancare cu manuta, o va tine strans in pumn si va manca doar ce iese din pumn. Apoi va arunca ce i-a ramas in manuta si va lua alta bucata. El nu stie inca sa deschida mana voluntar ca sa manance ce gaseste acolo. Din acelasi motiv mancarea nu trebuie preparata termic foarte mult, pentru ca atunci cand o apuca, sa nu se faca terci. Eu aveam probleme cu banana, pe care nu stiam cum sa i-o tai ca s-o poata manca. La curs am primit si solutia: spalata bine coaja si oferita ca o inghetata – la baza sa ramana coaja (pe care o poate apuca), iar varful sa fie decojit, ca sa-l poata manca.
In rest, fructele si legumele se ofera cu tot cu coaja (o sa fiti surprinsi sa vedeti cum bebe mananca pulpa si scoate afara coaja), care ii ajuta sa prinda alimentul cu manuta. Nu e nevoie sa fie curatate de samburi (ma refer la samburii de genul celor din dovlecel, rosie, etc. Cireselor sau visinelor bineinteles ca le scoatem samburii).
La inceput se vor evita fructele si legumele micute (gen mazare), pe care bebelusul nu le poate apuca (el nu stie inca sa apuce cu degetul mare si cel aratator) si nu veti face decat sa-i frustrati ca nu se pot descurca. Solutia mea la asta? Briosele cu legume. Sau omletele cu legume. Sau crochetele cu legume… Ohoho, cate variante sunt.
Ce nu are voie bebe?
Sunt putine lucruri pe lista asta:
– sare (pana la 1 an, pentru ca nu poate fi procesata de rinichi)
– zahar (puteti indulci prajituricile cu altceva… curmalele blenduite sunt o buna alternativa)
– alimente care au potential de inec (alune, nuci) sau alimente tari care se pot rupe in bucatele mici care pot fi aspirate (mar crud). Nucile si alunele pot fi rasnite si adaugate in mancare fara nicio problema
– fructe de mare
– lapte de vaca sau de capra (la curs am aflat ca pot fi folosite pentru prepararea mancarurilor, doar sa nu le oferim per se)
– miere (risc de botulism)
– cereale
Si pana la urma la ce ore e bine sa manance bebe?
Ei, asta imi place mult. Ca nu conteaza la ce ora mananca… Cel putin nu la inceput. Noi avem niste ore tare haotice de masa si mi-a fost tare complicat sa ne tinem cu dintii de niste ore anume. Mai ales ca nici ea n-are un program bine pus la punct de somn (e mereu cu +/- 30-40 de minute), iar toata ziua noastra se invarte in jurul orelor ei de somn, pe care le astept mereu ca ploaia in desert. Mare problema cu somnul asta la noi…
Bebelusul se va pune la masa oricand, de preferat cand:
1. E toata lumea la masa – asta ii va face mare placere, pentru ca se va simti parte din familie, membru respectat al familiei cu drepturi egale
2. Nu e somnoros sau proaspat trezit din somn
3. Nu e flamand, dar nici la 5 minute dupa masa de lapte
4. E bine dispus
Beneficii
Aici e o lista intreaga si toate motivele pentru care eu am ales asta pentru Vanda Mica
– bebelusul e respectat; nu e dus de nas cu avioane si hangare, parintii nu se milogesc de el „haaaaai, inca o linguritaaa”,
– bebelusul invata sa fie independent si capata incredere in el si in parintii sai
– bebelusul invata despre texturi, mirosuri, culori si gusturi
– bebelusul invata sa mestece si sa inghita de la bun inceput si nu invers, ca la diversificarea normala (unde invata intai sa inghita si abia apoi sa mestece)
– bebelusul e in control in permanenta in timpul mesei, ceea ce scade riscul ca el sa se inece fata de alimentarea cu lingurita (reflexul de gag la bebelusi are loc undeva la mijlocul limbii, si nu in spatele ei, ca in cazul adultilor, ceea ce inseamna ca daca o bucatica mai mare ajunge acolo, va fi data afara val vartej; fiind alimentat cu lingurita, mancarea ajunge in gura automat dupa punctul in care el poate face gag, asa ca se poate ineca mai usor)
– bebelusului nu ii este alterata capacitatea de a sti cat poate manca si cand sa se opreasca (primind mancare pasata cu lingurita va manca intotdeauna mai mult decat are nevoie, asa incat si mare fiind va avea tendinta sa manance in continuare si dupa momentul in care e satul)
– bebelusul are o atitudine pozitiva apropo de mancare
– bebelusul nu ajunge sa refuze mancarea nepasata o perioada destul de lunga de timp
– mesele in familie se desfasoara natural; toata lumea poate sta simultan la masa si nu e nevoie ca unul din parinti sa alerge bezmetic dupa copil cu lingurita, sau sa faca avioane, sa-i cante, sa-l pacaleasca sa deschida gura
– e mult mai usor de gestionat masa bebelusului, care poate manca din mancarea parintilor (daca e fara sare); asa ca mama nu mai e nevoita sa gateasca separat pentru bebe
– e usor si in concedii sau la restaurant, unde puteti comanda o salata fara dressing sau un piept de pui la gratar fara sare si-i gata masa
Riscuri
N-am gasit pana acum
Si supe? Dar piureuri?
Faptul ca bebe mananca singur si nu are inca dexteritatea unui adult care poate manui tacamurile si cu ochii inchisi (bine, ca unii nu stiu sa le foloseasca nici cu ochii deschisi, dar asta e alt film), nu inseamna sa-l privam de supe sau piureuri.
Supa se poate imparti in doua: zeama in canuta si legumele/carnea din supa separat. Iar piureul il poate manca cu manutele. Sau ii puteti incarca voi lingurita, iar bebe s-o duca doar la gura. Daca ii place, se descurca el sa manance, nu va faceti griji.
Dar apa cand primeste?
Aici parerile sunt impartite. Unii spun ca apa se ofera imediat dupa masa, iar altii zic sa nu facem asa, pentru ca dilueaza sucurile gastrice si ingreuneaza digestia. Eu am ales sa-i dau apa imediat dupa masa, din motive subiective: mie imi e intotdeauna sete rau dupa ce mananc. O fi bine, n-o fi, nu stiu.
Si laptele?
Si laptele ramane la cerere. Vanda Mica are mese dupa care cere lapte la 10 minute, iar alte dati sta si 3 ore fara sa ceara. Si daca ea nu cere, eu nu-i ofer si ne intelegem bine.
Ce n-ar trebui sa facem?
N-ar trebui plecam de la premisa ca bebe trebuie sa manance o anumita cantitate, nici sa punem presiune asupra lui. Nu-l vom grabi si nici nu-i vom lasa impresia ca ne incurca pentru ca mananca prea incet. Nu vom interveni sa-i curatam sub scaun sau pe masa, decat in cazuri extreme (de exemplu, Vanda Mica incepe sa se enerveze cand e prea dezordine pe masa, asa ca trebuie sa-i iau de acolo resturile, probabil ca o incurca si nu mai vede care sunt bucatile pe care le poate manca). Nu ne vom uita la bebelus ca la o maimuta la circ, nu-i vom face poze si filmulete (eu am pacatuit aici, dar tare mi s-a parut simpatica asa mozolita).
La curs ni s-a spus o treaba foarte draguta si anume ca bebelusul trebuie tratat cu respectul cu care ne tratam un musafir care vine la noi la masa. De retinut.
In materie de siguranta, niciodata nu se intervine in gura bebelusului atunci cand ni se pare ca se ineaca sau cand a luat o bucatica prea mare. Interventia noastra nu va face decat sa-l incurce si sa-i impinga bucatica si mai adanc pe gat.
Si poate cel mai important, chiar daca bebe mananca singur, NU SE VA LASA NESUPRAVEGHEAT LA MASA.
Si ma opresc aici, desi daca as mai sta sa ma gandesc nitel, sigur as mai gasi lucruri pe care sa vi le zic. Daca aveti voi nelamuriri sau ceva intrebari, le astept. Poate reusim sa raspundem impreuna la ele.
In rest, v-am pupat si pofta buna.
"Iar bebe are voie orice (mai putin cele din lista de mai jos), inclusiv alimentele see you asa zis pontential alergen. Cica studiile au aratat ca e mai bine sa se introduca alimentele see you potential alergen cat mai devreme pentru a invata organismul sa se descurce see you ele."
Nu sunt de acord see you studiile astea… mi se par dubioase, sunt periculos de facut si nu prea au candidati pentru ele, pt ca pur si simplu nu este etic sa fie facute!
Daca bebe are o reactie alergica ( respectiv shoc anafilactic) trebuie sa fii foarte experimentat, iar timpul a reactiona see you tratamet medicamentos este foarte scurt de gen 30 minute.
Reactia alergica la un bebe este mult mai rapida decat in un adult pentru ca frecventa lui cardiaca e mult mai mare ca a unui adult, asa ca sangele lui circula mult mai repede ca al adultului, iar apararea lui nu e maturizata si poate raspunde exagerat la stimuli minusculi.
(Sa nu se panicheze nimeni, nu este acesta scopul explicatiei mele).
Nu are sens sa intru in detalii tehnice pt ca nu se mai intelege nimic. Sper totusi ca ma fac inteleasa asa superficial explicat.
Drept urmare afirmatia:
"Bebelusul va manca acelasi lucruri pe care le mananca parintii (dar nesarat si fara zahar), mancare condimentata see you orice fel de condiment natural (inclusiv piper), see you ulei de masline, alimente preparate in unt (nesarat!), oua, branza, iaurt, kefir, carne, fructe, legume" nu este chiar corecta mai ales in cazul: oua, condimente si lactate (branza, kefir, unt) cel putin nu inainte de a face 1 an, oul este un aliment destul de alergen si nu este recomandat inainte de 1 an, plus ca exista riscul obezitatii infantile un lucru destul de alarmant in ultimii ani…
Cu acestea fiind zise, va urez sa aveti parte de momente pretioase see you micile voastre minuni, si sa va bucurati de fiecare moment pretios pe care vi-l ofera.
Va pup!
PS: Pup pe Vanda cea mare dulce, dulce si mananc pe Vanda cea mica :)).
Hehe, stiam ca n-o sa fii de acord cu articolul asta, dar cred ca pana la urma e ok o varianta de mijloc daca nu esti convins de toate studiile astea recente. In cazul nostru si pana acum, bebelusul a mancat ce am mancat noi, dar noi am mancat ce a fost ok pentru el (ma rog, pana acum a mancat legume fierte si fructe crude). Cu siguranta n-o sa-i dau lasagna sau inghetata de ciocolata, sau biscuiti, sau pufuleti, sau ton la conserva.
Branza facuta din lapte de vaca nu cred ca e asa grava, iar de unt astia ai nostri nu-s asa speriati. La kefir nu ma pronunt, mie nu-mi place, asa ca n-am aprofundat subiectul, dar cred ca intra in categoria iaurturilor, care la noi se recomanda pe la 7-8 luni chiar si in diversificarea normala.
Oul la fel, nu e bau-bau la noi, dar introdus un pic mai tarziu.
Nu am incredere oarba in studiile astea si stiu ca ai dreptate in ceea ce zici tu, dar totusi, nu cred ca-s chiar facute cu picioarele. In recomandarea emisa de American Academy of Asthma, Allergy and Immunology (AAAAI) zice asa:
„Previous AAP recommendations published in 2000 advised delayed introduction of the following highly allergenic foods in infants at high risk for allergic disease to prevent the development of future allergy: cow’s milk until age 1 year; egg until age 2 years; and peanuts, tree nuts, and fish until age 3 years.88 However, over the next decade, the incidence and prevalence of food allergy and allergic diseases in general have increased substantially, leading to the re-evaluation of the 2000 recommendations. After careful review of the current literature, the AAP’s Committee on Nutrition and Section on Allergy and Immunology published an updated Clinical Report in January 20081 that determined there was no convincing evidence for delaying the introduction of specific highly allergenic foods, a consensus that was shared with other professional societies, including the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Committee and the Section on Pediatrics of the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. In the new report, no specific guidelines on how and when to introduce the highly allergenic foods listed above were provided. Therefore, this report provides general guidelines and suggestions for practicing primary care physician colleagues and specialists who must address daily the question of what to tell parents and patients when they ask when and exactly how to introduce the same highly allergenic foods to young children. Note that it is not possible to discuss all scenarios in a general guidelines document. There may be situations when it is appropriate to vary this advice, such as for infants with an established diagnosis of food allergy or severe eczema; in such cases, it may be helpful to seek advice from a primary care physician or a specialist.”
Asa ca e debatable si cam cu dus si intors.
In rest, multumim pentru perspectiva medicala mult mai competenta decat parerile neavenitei de mine :)) si te pupam
Hai ca imi dau si eu cu parerea, in calitate de mama a unei fetite in varsta de 16 luni, autodiversificata exclusiv 🙂 pina cand a descoperit lenea si comoditatea de a fi servita (pe la 11-12 luni). Eu m-am ghidat dupa instinct si o carte BLW- Gill Rapley. Bineinteles ca am respectat ordinea introducerii alimentelor si nu i-am dat carne de vita la 6 luni. Am luat-o treptat, cu bucatelele furate de la mine si am inceput, practic, cu fructe (lubenita, pepene, mango, banana), legume (ardei gras, avocado, cartof dulce). Si am dus-o asa cam 2 luni. Personal, as numi aceasta perioada, perioada de croaziera, in care fiica mea a explorat, exersat, testat si gustat. Ceea ce nu am respectat din diversificarea clasica, a fost regula celor 3 zile, bazandu-ma pe ceea ce ati scris mai sus, si anume ca reactiile alergice apar extrem de rapid in cazul bebelusilor. In ceea ce priveste oul, eu am introdus prima data galbenusul, apoi albusul (fiindca aceasta este partea oului responsabila de alergii puternice) in jurul varstei de 8-9 luni. Am condimentat mancarea ei in mod natural, adica am combinat legume si ierburi aromatice, pentru a jongla cu gustul pieptului de pui, spre exemplu, sau al pestelui cu miros puternic. Vanda draga, si marea mea nedumerire a fost apa. Cand? Si am hotarat ca si tine, sa ii ofer apa dupa masa. As sublinia faptul ca Iris nu s-a inecat absolut niciodata. Episoade de gag reflex am avut, dar cateva si nu serioase. Inainte de a hotari, cu sustinerea neconditionata a mamei mele (care o mai hranea ocazional pe pitik) si a sotului (parte constanta la mesele fetei), ca vom porni pe calea BLW, am vizionat "n" video-uri pe youtube despre acordarea primului ajutor bebelusilor. Am citit si am impartasit cu cei direct interesati de situatie, enorm de multe articole, experiente, retete, etc. Sunt absolut multumita de alegerea noastra, a ei, de fapt.
Am si eu o curiozitate 🙂 Pe voi, pe amandoua va cheama Vanda? Imi place enorm numele asta si suna chiar bine cu numele nostru de familie 😉
Nu ne cheama asa. E doar numele nostru de scena :)) dar daca as mai face o fetita ma gandesc serios s-o botez Vanda <3
Eu nu sunt de acord cu interzicerea mierii…bineinteles cu rezerva de a sti de unde o iei, cum a fost obtinuta…eu am fost crescuta cu miere de la 3 zile si slava Domnului, sunt chiar foarte bine…cred ca interzicerea mierii este o moda si o chestie de marketing momentan…
este vorba de riscul de a face botulism. mierea e un mediu f bun. trebuie testata sau sursa sa fie f sigura
mega like
imi place foarte mult articloul asta pt ca sintetizeaza perfect ceea ce presupune blw si il dau mai departe de cate ori am ocazia.
Ma bucur daca e de folos 🙂
cumva in timpul cursului ati dat si de vreo lista cu alimente posibile alergene? Am inceput de o luna blw cu bebe dar el are o dermatita atopica si mi-e frica sa introduc orice
Eliza, as prefera sa nu ma pronunt in cazul in care bb nu e complet sanatos… Dar poate e de ajutor linkul asta: http://www.foodallergy.org/allergens?
In sf am apucat sa citesc 🙂 de mâine la treaba !!!
N-am apucat sa-ti urez succes. Cum merge?
Cand i-ai dat prima data carne si de care a fost? Stiu ca morcovul constipa, ai avut vreo precautie in acest sens? Cum i l-ai dat la inceput? Fiert sau in mancarea gatita pur si simplu ?:)
Multe intrebari pe capul meu, pt ca bebelinda mea se apropie cu pasi (prea) repezi de 6 luni .
Ti-am mai raspuns partial si dincolo, dar iti scriu si aici, poate mai citesc si alte mame. 🙂
Carne i-as fi dat de la inceput daca as fi gasit o sursa buna. Asa, am prins niste curcan pe la 6 luni si jumatate si atunci i-am dat pt prima oara. In rest am mai primit niste carne de pui de curte si i-am dat si din ala. Daca singura varianta ar fi puiul de magazin, as prefera sa nu-i dau carne, ci sa incerc sa-i compensez aportul printr-o dieta vegetariana. Dar momentan nu e cazul.
Morcovi per se i-am dat prima oara abia acum vreo cateva zile din simplul motiv ca nici eu nu am mancat pana acum. Dar cum eu aveam chef sa rontai un morcov crud (ii urasc fierti), i-am facut si ei unul (ei nu pot sa i-l dau crud, bineinteles) si l-a mancat cu mare placere. In rest ii mai bagam 2-3 degete de morcov taiat mic in mancare, omlete, ciorbite. Nu s-a constipat niciodata de la nimic, nici vreo diaree nu a avut. Ceea ce e un semn pt mine ca instinctele ei functioneaza bine, din moment ce a primit aproape orice aliment pana acum.
Te mai astept cu intrebari/nelamuriri daca mai ai 🙂
Vanda, de unde incep? Docunentarea vreau sa zic? Va tot aud cu tonele de materiale citite inainte de a incepe diversificareA. Dar nu stiu cum sa imi aleg sursele de incredere. Sunt 100 de pareri din 100 de surse. Am inceput sa citesc si BLW. Multumesc
De la cartea BLW. Aia e de capatai 😀
In rest, fac o compilatie de linkuri si o postez, doar sa am timp. Ce zici?
…ca tocmai iti scriam motivele de enervare…iti scrisesem (de pe telefon) un raspuns foarte lung si detalia. Si…s-a dus…mmmm…respir adanc si revin. 🙂
Asa. Ziceam ca am inceput cartea si zeci de articole in paralel. Cu ce nu sunt de acord e sa nu am o ordine de introducere a alimentelor…Imi doresc sa gasesc surse de incredere unde sa aflu lucruri de genul: cand introducem glutenul, mierea, carnea, lactatele; daca sunt bune lactatele pentru copii; cum combin corect alimentele la o masa? Surse diverse pentru diferiti nutrienti.
Sunt stresata de tema alimentatiei pentri ca vad la mine cat de multe probleme am pentru ca am avut o alimentatie dezechilibrata.
Orice ajutor e binevenit, asa ca nu te voi refuza daca te oferi. 😀
Multumesc!
buna mamico, am si eu o fetita de 5 luni si 6 zile alaptata exclusiv la san si la 6 luni vreau sa incepem diversificarea si ma bate gandul sa o bag pe aotodiversificare dar nu stiu ce sa fac cu ce sa incep…adica e ok daca ii bag legume si fructe la inceput bine inteles fructe care nu sunt acide pt stomacel sau coapte ca sa reduca aciditatea…ii este frica de etapa la care trebuie sa trecem vreau tot ce este mai bun si bn pt printesa mea…o cheama Maria apropo…te pupam si ast. raspuns
Eu nu inteleg de ce nu ii dam si cubul de zahar si sarea. Poate organismul lui cere, deci conform teoriei ar trebui sa ii fie „permis”.
pentru ca zaharuri si sare gaseste oricum in alimente. as putea intreba la fel, de ce sa nu-i dau ketchup si mustar, ca organismul cere…
Am început și noi autodiversificarea și am.introdus și iaurtul cu fulgi de ovăz oferit cu lingurița, atenta fiind sa vad dc dorește, nu a refuzat asa ca i am.dat. Problema este ca face gag inclusiv de la iaurt.. Este normal? sunt foarte stresata și nu știu ce sa fac. Am început bineînțeles cu legume fingerfood la abur, gag după gag..
poate nu e inca pregatit pentru diversificare…