Asa. Si vorbeam despre inceputul diversificarii si ce am invatat eu din ce am citit, din ce am intrebat si din ce mi s-a raspuns.
Ca sa recapitulam, nu diversificam bebelusul inainte de vreme, ci il alaptam exclusiv (adica fara apa, ceai, cereale si mai stiu eu ce) pana la 6 luni.
Si dupa 6 luni cu ce incepem?
Pai orice pediatru de moda semi-veche ti-ar spune ca trebuie sa incepeti cu cereale speciale de bebelus, preferabil de orez, musai imbogatite cu fier si multe vitamine.
Bine, nu chiar orice pediatru. Pediatra noastra, care-i de moda mai noua ce-i drept, mi-a raspuns ca daca vreau eu neaparat sa-i dau cereale, le pot cumpara in stare pura de la plafar si le pot prepara eu. Dar nu ca aliment de inceput. Si cum nu voiam neaparat si nici n-aveam de gand sa i le dau prea curand, le amanam pentru multe luni.
De ce ma feresc de cerealele instant ca de necurat?
In primul rand, pentru ca pentru a putea digera cum trebuie cerealele, orice organism, fie de bebe, fie de om mare, are nevoie de enzima numita amilaza. Si tocmai ce spuneam in articolul precedent ca amilaza nu-si intra in mana pana pe la varsta de 1 an. Asa ca cerealele nu sunt digerate cum trebuie, iar bebelusul se constipa, are gaze si nu se simte confortabil. (Daca nu ma credeti, dati un search pe google dupa „baby cereal” gas si vedeti ce rezultate primiti)
In al doilea rand, pentru ca au un indice glicemic ridicat. Cum se traduce asta in mai multe cuvinte? Alimentele cu indice glicemic ridicat ajuta la cresterea brusca a glicemiei, astfel incat organismul nu mai poate produce un nivel optim de insulina. Pancreasul produce, deci, mai multa insulina, ceea ce duce la un nivel scazut al glucozei din sange, asa ca individul (in cazul nostru bebelusul) devine agitat. Partial pentru ca ii este din nou foame (ca sa-si regleze nivelul de glucoza), partial (culmea) pentru ca simte ca nu mai are energie si partial pentru ca variatia asta de glucoza aduce cu sine hormonul stresului, si anume cortizolul.
In al treilea rand, ca in cazul a orice tip de mancare sub forma de praf la cutie, la borcan, la sticla, la ce vreti voi, produsul e procesat si ras-procesat, asa incat se pierd toti nutrientii, dar este apoi imbogatit cu „n” vitamine, fier si zinc. Pai nu mai bine ii dau eu fructe si legume care au vitaminele, fierul si zincul din standard?
Cereale de bebelus imbogatite cu fier
Eeeei, dragii mosului, si fierul asta e alta poveste. Desi ei spun ca cerealele astea minune sunt imbogatite cu fier, in fond, simpla alimentare a bebelusului cu cereale (cu sau fara fier) face ca fierul sa nu se mai asimileze cum trebuie. Studiile au aratat ca bebelusii care au primit cereale cu fier inainte de 7 luni, la varsta de un an au prezentat valori mai scazute ale hemoglobinei decat cei care nu primisera astfel de cereale.
Si mai mult decat atat, fierul asta „imbogatit” nici macar nu e benefic. Vedeti voi, fierul din laptele matern se asimileaza aproape complet, deci in stomac nu mai ramane aproape nimic. In schimb, fierul din cereale nu face treaba asta, iar ramasitele de fier din stomac nu fac altceva decat sa hraneasca bacteriile rele din intestin si uite asa te trezesti cu odorul diareic sau constipat sau cu tot felul de alte probleme.
Nu mai intru in toate detaliile, pentru ca fierul dat in exces unui bebelus care nu are nevoie de el, il poate da destul de rau peste cap. Gasiti aici un articol foarte complet, pe care va incurajez sa-l cititi pana la capat.
Gusturile adultilor se formeaza in copilaria mica
Separat de fier si in plus fata de ce ziceam mai sus, gusturile viitorului cetatean cu drept de vot pe care acum il pupati pe cheliuta seara inainte de culcare se formeaza in copilaria mica.
Expertii (oameni de la care eu incerc sa invat cate ceva) zic ceva de 3 ani. Adica un copil care in primii 3 ani de viata a primit mancaruri foarte bogate in carbohidrati si grasimi, cu mult zahar si multa sare, sunt predispusi la a manca la fel de nesanatos toata viata.
Dr. Alan Greene merge chiar mai departe si spune ca primul aliment pe care il primeste copilul nostru e definitoriu in dezvoltarea preferintelor lui alimentare. Deci incepand cu cerealele instant in loc de legume sau fructe, gusturile copilului se duc in directia gresita.
Cereale la biberon
Crezand ca fac un bine gogoselelor din dotare, multe mame amesteca cerealele cu lapte si il dau cu biberonul (in general pe la 4 luni), in ideea ca nu il diversifica pe bebe, ci ii dau tot lapte, dar cu mai multe calorii (de ce?). Nu, tot diversificare se cheama ca e. Si daca tot v-ati apucat de diversificare, asta nu se face cu biberonul, ci cu lingurita sau cu mana (copilului) si anume din mai multe motive.
In primul rand pentru ca bebelusul vostru sa inteleaga ceva din toata treaba asta si sa nu-l dati total peste cap (din recipientul de unde venea laptele acum vine altceva, cu alt gust, sau oare s-a modifcat gustul laptelui, sau oare ce-mi da mama asta aici?)
In al doilea rand pentru ca bebelusul vostru sa poata refuza atunci cand nu mai poate. Stiu ca e greu de crezut ca el stie mai bine decat noi, oamenii mari, cand s-a saturat, dar asa e… Mai ales daca pana atunci a fost hranit la cerere. Un bebelus chiar nu are nevoie sa i se spuna cat si cand sa manance, stie el foarte bine de ce are nevoie si ce-i place. Deci, daca ii dati cu lingurita, atunci cand nu mai poate, gandacelul intoarce capul, sau pur si simplu nu va mai lasa sa-i indesati lingurita in gura. Cu laptele cu cereale treaba e mai complicata, pentru ca el stie cat lichid ii trebuie in stomac, dar nu stie ca… surpriza… laptele ala are de 2 ori mai multe calorii, din cauza ca nu e doar lapte. Si asa ii dati peste cap si chiar ajung sa nu mai stie cat sa manance, cand se satura, cand sa se opreasca.
Si mai citisem undeva (dar nu mai stiu unde) ca particulele de cereale instant nu se incorporeaza perfect in lapte si pot fi inhalate de copil, mai ales cand primeste amestecul asta mult prea mediatizat la varste foarte mici.
Offff… si mai am atatea idei in capul asta al meu, mai vreau sa va zic atatea, sa ma lupt cu voi, sa va conving cumva, dar mai bine ma opresc aici.
Oricum, daca ai avut rabdarea sa citesti articolul asta haotic pana la sfarsit, iti multumesc. Si daca te-am convins, sunt si mai fericita.
Acum e randul tau sa spread the word.
Alte linkuri utile:
http://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/
http://www.drgreene.com/qa-articles/baby-bottles-cereal/
http://robbwolf.com/2011/12/20/iron-fortified-infant-cereal-a-formula-for-health-problems/
http://ezinearticles.com/?Is-Feeding-Baby-Rice-Cereal-Hurting-Your-Baby?&id=4818611
http://www.analyticalarmadillo.co.uk/2011/12/nine-good-reasons-not-to-use-baby-rice.html
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/new-health-canada-guidelines-advise-meat-as-baby-first-food/
E adevarat ca cerealele sunt doar "calorii goale", inhiba absorbtia vitaminelor si mineralelor si blocheaza digestia proteinelor…si atunci ce cereale dam si cum?
Eu o sa-i dau cereale de la plafar (ma mai documentez care e cea mai buna alegere), dar dupa 1 an.
Buna! Bebelina mea are 7 luni si jumatate si pentru ca e constipata, am primit ca sfat sa combin cerealele de ovaz cu iaurt, ca sa i se regleze tranzitul intestinal. Mananca fructele bine, dar la piureul de legume cu galbenus de ou sau carnita, se stramba si nu accepta decat putin. Atunci cum introducem mai multe fibre?
Incearca s-o hidratezi bine, sa-i dai fructe de genul para, pruna, etc., poti lasa peste noapte prune uscate la hidratat in apa, iar a doua zi sa-i dai sa bea putin din apa aceea, daca ii dai banana sau morcov fa o pauza… Adesea oricum dureaza un pic pana li se regleaza tranzitul cand incepe diversificarea. Noi am mers pe autodiversificare si n-a avut niciodata astfel de probleme
Eu am inceput cu mar si biscuite si apoi supa crema de leguma si eram in dubi cu aceste cereale nu ii mai dau si ii dau numai ce gatesc eu ,multumesc
Nu i-am dat cereale niciodata. Stiu ca multi bebelusi mananca cereale, insa, pentru ca la noi in familie nu se mananca cereale, nu am simtit nevoia sa ii dam nici bebelusei. Am inceput si noi destul de usor, cu mancare pasata; in special fructe.
Bună ziua.Am o fetiță de 6 luni și suntem în Italia.pediatrul ne-a recomandat cereale instant…de tapioca,orez și porumb.am citit articolul dvs,dar din păcate nu înțeleg de ce dați trimitere doar la link-uri în engleză și nu studii scrise și în română pt cei care nu înțelegem prea bine sau deloc această limbă.acum sunt în dubiu pt că nu știu ce să fac cu praful acesta de cereale(cremă de cereale scrie pe cutie).mulțumesc anticipat pt răspuns.
Bună ziua. La momentul la care am scris articolul (acum câțiva ani) nu am găsit resurse credibile în limba română. Studii făcute de români și publicate în română nu cred că există nici acum. Traduceri poate au apărut între timp. Poate vă ajută google translate?