Din seria „Cu ce mai fac eu pe desteapta”, da!, iar despre diversificare pentru ca, na… e urmatorul pas important in viata Vandei Mici, iar eu, ca o mamica interesata de bunastarea plodului ce sunt (ca majoritatea mamicilor, de altfel), m-am apucat sa ma informez din timp. Si ma gandesc sa va impartasesc si voua din informatiile pe care le-am gasit, ca poate va sunt de folos.
Sa pornim de la inceput cu inceputul.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (adica ai mai smecheri dintre ai mai smecheri), plus inca alte cateva organizatii la fel de importante (UNICEF, Academia Americana de Pediatrie si va mai spun si altele, daca vreti) recomanda alaptarea exclusiva a bebelusilor pana la 6 luni. Adica pana la 6 luni, bebelusii nu vad nici apa, nici ceai, nici sarmale, nici friptane, nici shaorma, doar lapte matern. Desi pana acum ceva vreme tot OMS recomanda ca bebelusii ce primesc lapte praf sa fie diversificati incepand cu 4 luni, mai nou au mai facut ei niste cercetari si au zis „Nu, nene… tot de la 6 luni sa-si primeasca si ei supele, piureele si sucurile”
Si va dati seama ca pentru diversificarea asta „asa tarzie” exista niste motive, nu s-a trezit nimeni intr-o dimineata sa zica „Gata, de maine toti bebelusii primesc doar lapte pana la 6 luni”, asa, de amorul artei. Nenii astia care au hotarat ei pentru toti bebelusii cand si ce sa manance, au tot facut studii si cercetari si asa au ajuns la concluzia ca diversificarea timpurie poate cauza una sau mai multe din chestiile de mai jos:
1. In graba diversificarii la varste foarte mici, bebe poate dezvolta diverse alergii.
Zice-se asa, in limbaj profan (al meu si al vostru, daca nu sunteti medici) si ultra-mega simplificat. Ca pana pe la 6 luni, in intestinul subtire al plodului exista niste spatii mari intre celule, care sa permita accesul macromoleculelor direct in sange. Ceea ce inseamna ca asa pot ajunge anticorpii din lapte repede-repejor direct in sange (ceea ce e bine), dar si ca tot pe acolo pot ajunge tot in sange si diverse proteine mari din mancare, care pot cauza alergii (ceea ce nu e bine).
Treaba asta de care va povestesc eu se numeste in engleza „open gut” (in romana nu stiu cum ii zice) si se maturizeaza candva intre 4 si 6 luni, dar evident ca nu se stie exact ziua, ora si minutul. Asa ca e mai sigur sa asteptam pana la 6 luni, decat sa ne hazardam la 4 luni.
2. Sistemul digestiv al lui bebe nu e suficient de bine dezvoltat ca sa tolereze si altceva decat lapte.
Da, stiu, pe noi ne-au diversificat de la 2 luni jumate si uite ce mari am crescut. Cati dintre voi pot declara cu mana pe inima ca n-au nicio problema cu stomacul? Serios acum, ma scoate din sarite argumentul asta. Pai daca niste oameni au facut niste studii si au tras niste concluzii, de ce sa nu-i ascultam? Nu ma pricep foarte bine sa intru in detaliile detaliilor, dar peste tot am citit ca amilaza care descompune amidonul nu isi face treaba ca lumea pana pe la un an, maltaza, izomaltaza si sucraza nu descompun cum trebuie carbohidratii si whatever pana pe la 7 luni, cu proteinele treaba sta la fel si tot asa. Deci de ce sa ne grabim?
3. Creste riscul de obezitate incepand cu varsta de 3 ani.
Si aici studiile sunt cat se poate de clare. Iar eu cred ca nu e doar o coincidenta faptul ca generatiile diversificate pe la 2 luni si ceva se lupta permanent cu problemele cu greutatea.
Daca te apuci sa iei toate studiile la puricat, o sa mai gasesti „n” motive pentru care bine sa nu te grabesti cu diversificarea copilului tau, oricat de nerabdatoare ai fi, dar din punctul meu de vedere, astea sunt cele mai importante.
Dar daca totusi te-ai interesat, ai citit si ai concluzionat ca din diverse motive cel mai bine pentru bebelusul tau e sa primeasca mancare solida pe la 4 sau 5 luni, e decizia ta si o respectam cu totii (daca te-ai hotarat sa-i dai mancarica inainte de 4 luni, nu-ti mai respectam decizia si te trimitem la literatura, sa te mai documentezi un pic).
Insa, ce nu respect eu sunt medicii pediatri, care au invatat teoria acum o mie de ani si in loc sa se documenteze, se uita chioras la mame si le zic „Aaa… pai la 4 luni a luat doar 400 de grame in greutate. Laptele tau nu mai e bun, trebuie sa treceti pe mancare solida.”
In primul si in primul rand, de unde si pana unde standardele astea, 400gr = putin, 700gr = bine? Daca bebelusul tau (nascut la termen si cu greutate in grafic… nu m-am documentat despre cei prea micuti sau nascuti prematur, deci nu-mi dau cu parerea) a luat ceva in greutate sau a stagnat (adica n-a slabit), e in limitele normale, nu e palid, nu are fontanela lasata, uda scutece si se comporta ca un copil normal, eu zic sa ignori parerea pediatrului si sa-i dai inainte cu alaptatul (sau macar cu laptele praf). Am auzit chiar si de pediatri care inca mai recomanda sucul de fructe de pe la 2 luni, 2 luni si ceva, dar as vrea sa nu-i bag in seama, pentru ca SPER ca sunt pe cale de disparitie.
In plus, medicul asta foarte dragut care te-a bagat in sperieti ca nu-ti ia copilul in greutate suficient (deci panica!), e posibil sa-ti mai recomande ceva la fel de util. Si anume sa inlocuiesti mesele de lapte cu mese de solide. Total gresit si o sa-ti iei campii daca o sa faci asta. Mesele de solide NU le inlocuiesc pe cele de lapte, ci vin IN COMPLETAREA lor. Cum ar veni, laptele ramane sursa principala de hrana pana hat incolo. Asa ca n-o sa te dai cu capul de pereti ca bebe nu mananca, nu ia in greutate, nu stii ce sa-i mai faci si nici nu ajungi sa pierzi laptele (in caz ca alaptai).
Iar parerea mea referitoare la medicii pediatri e urmatoarea. In primul rand, faptul ca e medic specializat pe copii, nu inseamna ca e si medic specializat in alimentatie. Deci nu e nutritionist pediatru, asa ca, din punctul meu de vedere, ce spune el referitor la alimentatie nu e lege pentru mine.
Si mai cred ca pe langa datoria lui de pediatru de a fi la curent cu ultimele studii, recomandari si informatii in tot ceea ce priveste copiii, e si datoria mamei sa se informeze singura. Pentru ca pana la urma, cresterea unui copil nu intra in responsabilitatea unui medic pediatru, ci in responsabilitatea celor doi parinti ai copilului, asa ca, mamelor, cititi, cititi, cititi…
BTW, apropos de sfaturile astea foarte utile ale medicilor pediatri referitoare la alimentatia bebelusilor, stiati ca in Romania doar 12.6% dintre mame isi alapteaza exclusiv progeniturile pana la varsta recomandata, in timp ce in tarile nordice rata alaptarii exclusive e undeva pe la 90%? Just stating the obvious… Sursa
Linkuri utile:
Analytical Armadillo (The Booby Whisperer)
Australian Breastfeeding Association
UNICEF
Mayo Clinic (desi alte studii arata ca bebelusii alaptati exclusiv si dupa 6 luni s-au dezvoltat complet normal)
Dr. Sears
Ganduri pentru Ana
Mame pentru mame
Am gasit niste informatii foarte interesante si in flyerul asta
Fix despre asta ne documentam si noi acum vreo saptamana. De la sotioara mea am primit link-urile urmatoare, cu niste chestii scrise tot de o mamica, si prin cares e promoveaza alaptarea cat mai mult timp si amanarea, pe cat posibil, a diversificarii, doar pentru ca „asa scrie in carti” (faza asta am auzit-o de la…wait for it…un medic!):
http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-when/#earlyreadiness
http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/delay-solids/
Aveti o mare bila alba din partea mea (nu va ajuta la nimic, dar asa, ca idee :lol:)
Asa ma bucur cand vad parinti care se informeaza si gandesc cu capul lor. Aveti un copil norocos 😀
mame, cititi….!!!
mie mi-a zis un medic ca trebuia ca puiul meu de 4 luni sa fie satul pana acum de sucuri de fructe, ca asa trecem mai usor la solide si "creste mai repede". wtf?! e un concurs si nu stiu eu? sau il ingrasam pentru Craciun? in alta ordine de idei, ma lupt cu toti cunoscutii sa nu-i bage diverse chestii in gura copilului, ca "e mare" si "poate pofteste" 🙂 ma intreb daca vor fi la fel de darnici cand copilul o sa se uite atent la cineva care fumeaza sau bea cafea. sau asta cu poftele nu se aplica tot timpul?!
Al nostru pui e inca doar pe lapte de mama si a implinit 5 luni… La 6 incepem cu altceva, cum am facut si cu primul pui.