Autodiversificare in 1926
Televizorul si copiii nostri

Cat eram insarcinata ma apucasem sa-mi fac o lista „Eu niciodata nu o sa…” care continea tot felul de chestii pe care nu aveam de gand sa le fac cu Vanda Mica. O de facusem de amuzament, voiam sa vad cate dintre ideile fixe le voi incalca pana la varsta de 1 an. Chestia e ca eram convinsa ca le voi incalca din motive de panica si disperare; nici prin gand nu-mi trecea ca o sa-mi schimb total unele convingeri.

Iar printre convingerile pe care mi le-am schimbat total a fost ideea fixa ca purtatul copilului in marsupiu e nesanatos.

Decizia mea de a nu-mi lega de gat copilul intr-un marsupiu era de bun simt si bazata cumva pe instinctele mele ca nu e sanatoasa pozitia. Si asa si era, pentru ca eu vazusem si pe strada si prin magazine doar hamuri de genul astuia, unde copilul statea atarnat de organele genitale, intr-o pozitie total nenaturala pentru el si cu fata catre o gramada de stimuli (lumini, culori, mirosuri, etc.), care l-ar putea speria si l-ar putea face sa se simta cumva vulnerabil. Nu stiam pe vremea aia de cultura „purtarii copilului” (babywearing) si cat de benefic e, bineinteles intr-un dispozitiv corespunzator si nici nu stiam ca exista si altceva decat hamurile si marsupiile produse de marile firme Chicco, Stokke, Baby Bjorn, etc.
In plus, o buna prietena mi-a marturisit ca, desi avea un astfel de marsupiu, nu a reusit sa-si poarte copilul decat cateva minute prin casa pentru ca i-a dat mari dureri de spate (deci nici pentru purtatori nu e ok) si ca pediatrul ii spusese ca poate sa-si tina copilul in el, dar pentru o perioada foarte scurta de timp

Citind minunata carte „Conceptul Continuum” (carte despre care o sa scriu un post separat si despre care spun momentan doar ca o recomand tuturor gravidelor) am inceput sa-mi pun niste intrebari. Pai daca e asa de sanatos si benefic pentru bebelus, ia sa pun eu mana sa ma interesez mai bine. Si din aproape in aproape am descoperit cultura bebelusilor purtati si dispozitivelor corecte pentru asta.

Scriu acest post pentru ca inca vad parinti care isi duc copiii in astfel de marsupii nesanatoase si imi vine sa ma duc la ei si sa le spun cat rau pot sa le faca, dar parca nu-mi vine sa fac pe nebuna peste tot pe unde ma duc. Si imi pare rau, pentru ca imi dau seama ca parintii cred ca ii fac bebelusului lor un bine si probabil ca si-ar schimba parerea daca ar primi informatiile corecte prin mediile corecte (nu de la o nebuna in Carrefour care ii acosteaza si le spune ca un marsupiu facut de Chicco nu e bun si ca sa-si cumpere mai bine unul de pe net, cusut manual de niste fete).
Poate totusi o sa fac niste flyere despre purtatul corect al copilului si le impart parintilor pe care ii mai intalnesc. Nu m-am hotarat inca, nu stiu cat i-ar ajuta.

Si acum despre dispozitivele corecte de purtare a bebelusului (sper ca m-ati suportat pana aici, pentru ca abia acum e partea interesanta).

Wrapul elastic

Incep cu el pentru ca noi asta folosim.
Se poate folosi de la nastere pana pe la un an (depinde de greutatea copilului si de calitatea wrapului). Eu am tot oscilat intre un wrap elastic si un sling cu inele (vezi mai jos), dar am ales wrapul pana la urma, pentru ca mi s-a parut cel mai versatil.
Practic, un wrap elastic e o esarfa luuunga (al nostru are 5m lungime), dintr-un fel de tricot care se intinde pe latime, dar nu si pe lungime. Se infasoara conform instructiunilor pe care ori le primiti odata cu el, sau le cautati pe youtube, se introduce copilul si sunteti gata de drum, de treaba, de ce aveti voi de gand sa faceti cu el pe voi.
Eu il port toata ziua cu Vanda Mica in el, mai putin cand mananca, o schimb, se joaca pe salteluta sau cand gatesc. Amandoua suntem foarte multumite de el, dar mai ales eu, care ma asteptam sa nu ma mai ridic din pat dupa o zi intreaga de purtat 6 kile si ceva dupa mine. Dar n-am probleme, greutatea se distribuie foarte bine si nici n-o simt.
De comandat, l-am comandat de pe poarta-ma.ro si e un rosu frumos. L-am primit in 2 zile, materialul e foarte moale si se aranjeaza frumos si nu se lasa prea mult in timpul purtarii. Ce nu-mi place la el e ca de la prima purtare a inceput sa i se descoasa marginea festonata si ca la o prima spalare a iesit mult culoarea (inca mai iese pe haine, deci nu-l pot purta decat pe negru, iar hainutele Vandei Mici au o tenta de roz). Sper ca si daca se descoase, n-o sa se duca firele si ca de la un moment dat n-o sa mai iasa culoarea. A, si e preeea lung pentru mine, dar asta nu e vina nimanui, asa se livreaza ele in lungimi standard. Ma gandesc sa mai tai din el. Mai analizez materialul si vad eu. In rest suntem mega-incantate de el.
Daca as avea bani de dat pe-afara, mi-as cumpara un Boba (the shit in materie de wrapuri elastice). Pana atunci, ne descurcam perfect cu cel de la poarta-ma.

Wrapul tesut

Wrapul tesut e similar celui elastic, doar ca nu e elastic, ci tesut (dooh). Ceea ce inseamna ca trebuie pus pe tine in timp ce tii copilul in brate, ceea ce inseamna ca nu prea e pentru incepatoare.
Inteleg ca e mai rezistent si poate tine si copii mult mai mari si ca e mai indicat pentru vara, pentru ca poate fi facut din tesaturi mai subtiri si care se vantura, asa incat sa nu te coci nici tu, nici copilul in el. Asta cam e o problema la wrapul elastic (trebuie sa treci 3 straturi de material peste copil si la 40 de grade nu e chiar placut), dar inteleg ca exista legaturi speciale pentru vara. Inclusiv gen pouch/sling (vezi mai jos). Ma mai informez.
In rest vine in tot felul de imprimeuri care mai de care mai frumoase.

Slingul cu inele (Ring sling)

Si slingul cu inele e tot o esarfa, care se prinde cu doua inele pe umar. Copilul poate fi purtat in el de la nastere (desi mie wrapul mi se pare mai comod) pana cand nu mai vrea el. Zic ei ca nu te deranjeaza prea rau umerii de la  el; eu nu am, deci nu ma pot pronunta. E mai usor de montat ca un wrap si e bun pentru copiii care vor cand pe sus, cand pe jos.
O sa vreau si eu unul la vara si cred ca o sa-l iau de pe bebeinbrate.ro, pentru ca am vazut acolo niste culori si imprimeuri foarte frumoase.

Slingul fix/Pouchul

E cel mai usor de utilizat dintre toate, dar are marele dezavantaj ca este pe dimensiuni si nu-l poate purta decat o singura persoana (sau mai multe cu aceleasi dimensiuni :lol:). E similar slingului cu inele, dar fara inele. Nu ma pot pronunta in favoarea/defavoarea lui pentru ca nu l-am incercat inca.
Totusi, nu cred ca o sa iau, pentru ca nu-l pot imparti cu tatal din dotare.

Mei Tai

Era un serial pe vremea cand eram eu micuta cu niste chinezoaice. Nu mai tin minte nimic din serial, dar imi amintesc cum isi purtau chinezoaicele copiii in spate in ceva ce mie mi se parea pe vremea aia ca e un rucsac.
Era vorba despre un Mei Tai, care e un dreptunghi cu 4 „curele”. Imi astept si eu Mei-Taiul cu doua fete de pe meitaibebe.ro si va spun apoi cum mi se pare.
Mai exista o variatiune pe tema, Wrap Taiul, dar eu nu l-am incercat, asa ca nu stiu ce sa va spun.

Manduca si Marsupi 

Manduca e un fel de BMW-ul sistemelor sanatoase de purtare. Se pot purta in el bebelusi mai mari de 3.5 kg (atat de mari de va puteti duce prichindelul chiar si la scoala in Manduca). Nici cu Manduca n-am cine stie ce experienta, deci n-am ce sa va spun mai mult de atat.
Ce mai stiu e ca exista pe lumea asta si fratele mai mic al Manducai, care se numeste Marsupi, e mai simplut, mai ieftinache, dar facut in Romania (daca va incalzeste asta).

Acum ca stiti, mai spuneti si altora si distractie placuta la purtat copiii.

Si o poza cu noi in wrap:

Pitipoance in oglinda

Pitipoance in oglinda

Autodiversificare in 1926
Televizorul si copiii nostri