Fondue si Kirschwasser
O alta normalitate

Cand apare un copil in peisaj barierele normale ale societatii dispar. Oamenii nu mai au limita. Aud de pe la prietene cum oameni straini se opresc pe strada si le vara copiilor lor mainile pe spate sa vada daca nu cumva le e cald… sau frig, doamne binevoitoare cearta de la sine putere plozii ca sar in balta, mai pe scurt, isi baga nasul unde nu prea le fierbe oala.

Ei, in ultima luna am aflat ca nimic din ceea ce fac pentru Vanda Mica nu e bine si chiar daca e bine, se poate si altfel. Adica

– un copil nu se imbraca in functie de temperatura mediului in care se gaseste, ci in functie de anotimp. Cum sa tii copilul nou nascut doar in maieut si pijama subtire cand in casa sunt 24 de grade? Doar e iarna afara. Mai da-i o bluzita cu maneca lunga, mai pune-i niste pantalonasi, macar inca o patura, doua pe ea, nu vezi ca nu e transpirata inca? Ce naiba, mama denaturata, chiar asa???

– un copil fara caciula in casa nu e copil. Adica toata floarea cea vestita a intregului sistem medical recomanda sa se renunte la caciula in casa, mai ales cand e cald, nuuuu… eu sunt inconstienta ca tin copilul asa, cu urechile descoperite, sa raceasca. Ce-are a face ca asa o tineau si in maternitate, ce stiu aia, ce le pasa alora, aia o tin acolo 3 zile si dupa aia ti-o dau acasa racita. Cu conteaza ca nu mi-au dat-o acasa racita… si ca nici nu a racit pana acum. Sa-i punem caciula, zic!

– e curent! Peste tot e curent si trage. Nu pune copilul pe canapea ca e curent, mai pune-i o patura de jur imprejurul patutului ca e curent, de ce o tii asa aproape de geam, nu vezi ca trage? Si daca tot e curent peste tot, pune-i draga o caciula si inca o patura pe ea, ce esti asa inconstienta?!

– copilul se termometrizeaza in fiecare dimineata si seara, in fiecare zi. Daca face un puseu de temperatura, nebuno? Cum sa n-o termometrizezi??? N-are a face faptul ca puseul il poate face oricum si nu ma ajuta cu nimic sa stiu ca de dimineata avea 36.7, sa-i bagam repede chestii in fund!

– „schimb-o draga mai repede, ce te mosmondesti asa?” „Pai nu vreau s-o schimb mai repede, ca nu vreau s-o bruschez, o schimb incet si ii vorbesc frumos, ca ii place.” „Esti inconstienta, raceste copilul. Pune-i repede o patura pe ea!” „Dar sunt 24 de grade aici, n-are nevoie de patura” „Treaba ta, daca raceste sa nu zici ca nu ti-am zis”

– copilul e o micuta maimutica al carei scop este sa distreze musafirii, asa ca trebuie sa se conformeze rapid si la cerere normelor societatii. Deci daca vin oameni in vizita, ea trebuie sa stea prezenta intre ei, chiar daca ei vorbesc tare si trantesc oale si farfurii, n-are a face ca are doar cateva zile si o agita multa lume. „Si cum adica nu putem vorbi tare ca o trezim? Esti tu exagerata, ia uite domnule, o tine in camera sa n-o vedem si noi.”

– copilul nu se scoate afara iarna. Maxim pe balcon, daca sunt grade cu + si neaparat cu multe caciuli pe cap si fular la gura, sa respire in el, sa se umezeasca si sa creasca toti microbii si toate bacteriile acolo. Si nu mai mult de 10 minute, nu vezi ca e frig? Vrei sa raceasca? Mai pune-i o patura pe ea. Si o caciula.

– copilul nu se ia in brate daca plange, ca se rasfata. Adica nu se ia in brate de mama sau tata, restul oamenilor au voie, ce esti salbatica asa si nu lasi pe nimeni sa puna mana pe ea??

– „Dar de ce respira asa? E racita? Aoleu, a stranutat! A racit, ti-am zis eu… Du-te cu ea la doctor. Cum nu te duci? Cum adica au mucoasa uscata si de-aia haraie si stranuta? Baga-i repede un termometru si mai da-i o patura. Si o caciula. Mama nebuna, acus face convulsii”

– „Vai, are diaree!” „Nu, n-are diaree, asa fac astia mici alaptati exclusiv” „Ba are diaree, nu e normal sa faca asa, si face si prea des” „Nu, nu exista prea des la astia mici alaptati exclusiv” „Esti inconstienta, copilul e bolnav si tu n-o duci la doctor.

Mai pe scurt, daca ascultam de gura lumii, copilul ar fi aratat ca un eschimos, in casa am fi avut cel putin 26 de grade si am fi fost la doctor cu ea o zi da, o zi ba.

La ultima discutie despre consistenta si frecventa scaunelor domnisoarei pana si ea s-a saturat si cum ii schimbam eu pampersul, demoazela a tras un jet la un metru distanta, la bullseye. Astfel, s-a incheiat discutia despre diaree, pentru ca partile s-au retras pentru a se curata de cadoul Vandei Mici.
That’s my girl!

Fondue si Kirschwasser
O alta normalitate